Hlavní obsah

Nejde jen o paralely, vysvětloval Nedvěd, proč se o českou reprezentaci na ME nebojí

Praha

Přípravu české fotbalové reprezentace ve Švédsku neviděl, protože právě večeřel na pražském Hradě s čínským a českým prezidentem, přesto Pavel Nedvěd výsledek kvitoval. „Remíza ze Stockholmu není k zahození. A ani první poločas proti Skotsku nebyl špatný, i když novináři hráče kritizovali. Navíc nezapomínejme, že šlo o přípravu, neboť mužstvo se na EURO teprve chystá,“ hlásil, že se o národní tým na rychle se blížícím evropském šampionátu ve Francii vůbec nebojí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Nedvěd s dresem Juventusu, za který dlouhá léta hrával.

Článek

To proto, že paralela s rokem 1996 a tehdejším tažením české reprezentace na ME v Anglii se tolik nabízí? Že srovnání s bezejmenným Uhrinovým mužstvem, v němž jste hrál, a současným Vrbovým výběrem k podobné víře vybízí?

Jisté spojitosti opravdu existují. V Anglii jsme hráli v šestadevadesátém, letos je rok 2016. Oba letopočty končí šestkou... My byli před dvaceti lety pasováni do role naprostých outsiderů, do Francie dnešní kluci rozhodně také nepojedou jako favorité, takže nebudou cítit tlak a bude se jim hrát lépe.

Vy jste však byli hladoví a plní touhy se prosadit. Využít nabízející se možnost a říci si o velké zahraniční angažmá...

A dnešní hráči snad ne? Trenér Vrba poskládal mužstvo logicky a hlavně dobře, protože je v něm spousta mladých kluků, kteří mají chuť a vůli se prosadit. A na mistrovství Evropy budou mít velkou motivaci se prodat, což by mohlo být pro český tým hodně pozitivní.

Prodat se třeba jako vy, který si gólem do sítě Italů a vůbec účinkováním na anglickém šampionátu řekl o angažmá v římském Laziu?

Fotbal je v dnešní době hlavně o motivaci. Ten, kdo má větší motivaci vítězit, tomu se daří prosadit se. A pro dnešní hráčskou generaci se nabídne možnost ukázat se Evropě a prodat se do dobrých mužstev.

Takže nevidíte problém ani v tom, že při nejistotě panující kolem účasti Tomáše Rosického schází českému celku výrazné individuality?

Individuality v našem týmu vždy byly a jsou tam pořád, i když teď ještě možná nejsou tolik vidět. Takovému Daridovi či třeba Necidovi chybí jen kousek k tomu, aby svou kariéru nastartovali do nejvyšších pater. Zvláště, když nejsou ještě staří a všechno mají před sebou. Totéž ostatně platilo i pro nás před dvaceti lety v Anglii. Prostě - jen další spojitost.

Reklama