Hlavní obsah

Vrba pomalu zužuje počet kandidátů na ME. Jarní překvapení? Výkony Hubníka, libuje si

Praha

Kouč fotbalového národního týmu Pavel Vrba pomalu finalizuje nominaci na mistrovství Evropy. Výbornými jarními výkony si o ni říká i plzeňský stoper Roman Hubník. V rozhovoru pro Právo trenér popřel, že jeho odchod od reprezentace po šampionátu je už hotovou věcí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Pavel Vrba.

Článek

V únoru jste říkal, že pokud nějaký hráč na jaře příjemně překvapí svými výkony, má šanci dostat se do nominace na evropský šampionát. Našel se takový?

Příjemně překvapil plzeňský stoper Roman Hubník. Na místě stopera i na pravém kraji obrany podává velice kvalitní a spolehlivé výkony, takže proto je v širší nominaci.

Minulý týden jste se svými asistenty zužoval původní výběr pětatřiceti jmen. Už jste došli k závěrečnému počtu třiadvaceti?

Ještě nedošli, bylo by to předčasné, i když chceme třiadvacítku uzavřít co nejdřív. Nemůžeme ale ten proces uspěchat. Řekněme, že jsme na nějakých šestadvaceti jménech. Třiadvacítku pro šampionát bychom chtěli mít jasnou ještě před odjezdem na soustředění do Rakouska. Sraz máme 23. května. Na UEFA musíme třiadvacítku oznámit do půlnoci 30. května.

Co vám dělá momentálně největší starost?

Zdravotní stav některých hráčů. Zranění léčí Šural, Pavelka a Frýdek. Zahustel teprve začal hrát. Někteří měli problémy před pár měsíci, jiní je mají teď. V každém případě i tyto hráče sledujeme.

Hodně unavení jsou po náročné sezóně sparťané. Věříte, že se vám podaří dát dohromady ty, které byste nominoval?

Sparta měla fantastickou formu hlavně v únoru a v březnu, kdy hrála výborně v domácí i Evropské lize. Projev týmu se mi hodně líbil. Na mezinárodní scéně udělali sparťané skvělé výsledky. V závěru sezóny na ně obrovská zátěž dolehla. Problém není v jejich formě, ale právě v té zátěži a únavě. V širší nominaci ale sparťané jsou a pochopitelně věřím, že ti, kteří budou nominováni do Francie, se dají do pořádku.

Útočníci obecně nedávají příliš gólů. To vám starost nedělá?

Ale ano, dělá. Někteří útočníci nemají ve svých klubech takovou podporu od spoluhráčů, jakou by měli mít. Potřebovali bychom, aby byli střelecky produktivnější, jako třeba na podzim. To ale neznamená, že nemohou být ve střelecké formě v červnu... Jestliže prakticky všechny pozice máme ztrojené, tak útočníků sledujeme ještě víc.

Potěšilo vás alespoň, že zdravotně v pořádku je záložník Tomáš Rosický?

Samozřejmě! Minulý týden jsem za ním byl v Anglii. Je stoprocentně fit, přibývá mu odehraných minut. To je velmi pozitivní zpráva. Rosický je pro nás velice důležitý hráč, i kdyby byl k dispozici jen na část zápasu.

Už studujete soupeře ve skupině na šampionátu, tedy Španěly, Chorvaty a Turky?

Pozorovatele jsme měli už na jejich březnových přípravných zápasech. Ale třeba Španělé využili hráče širšího kádru. Ty nejvytíženější nechali v klubech třeba kvůli Lize mistrů. Nejvíc vycházíme ze zápasů, které naši soupeři odehráli v kvalifikaci, ty máme dobře zmapované. Informací je dostatek, doplňujeme nové.

Sice je před vámi evropský šampionát, ale stále hlasitěji se mluví o vašem odchodu od reprezentace po návratu z Francie. Co k tomu můžete říct?

Nebudu tvrdit, že mě nikdo nekontaktuje. To je normální u hráčů i trenérů, jde ale spíš o takové oťukávání. Nevedl jsem žádná jednání a není tudíž ani konkrétní nabídka, na kterou bych kývl a tím pádem od národního týmu odešel. Teď se opravdu maximálně soustředím na evropský šampionát.

Reklama

Související témata: