Hlavní obsah

ME povedou matadoři i čekatelé

Karel FeltPrávo

Osmnáct hlavních rozhodčích určila UEFA pro mistrovství Evropy ve Francii. Jsou mezi nimi ostřílení matadoři, kteří pískali velká finále, ale i čekatelé na životní šanci. K těm patří i Pavel Královec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Královec.

Článek

Nejzkušenější mezi muži s píšťalkou je Martin Atkinson, který má na kontě téměř pět stovek mezinárodních a mezistátních utkání. Vrchol některé z nejvýznamnějších akcí ale ještě nikdy nepískal.

Osm arbitrů se ale může pochlubit finálovými duely. Viktor Kassai rozhodoval na OH 2008 a závěrečný zápas Ligy mistrů 2011. Nicola Rizzoli řídil finále LM 2013 a o rok později finále mistrovství světa. V témže roce pískal finále nejvýznamnější klubové soutěže Björn Kuipers, Felix Brych zase řídil rozhodující duel v Evropské lize.

Loni vedl finále LM Cüneyt Cakir. Damir Skomina zase pískal evropský Superpohár mezi vítězem Ligy mistrů a Evropské ligy 2012. O rok později tento souboj v Praze řídil Jonas Eriksson, který letos vedl finále Evropské ligy. U jedenáctého triumfu Realu Madrid v LM nedávno byl Mark Clattenburg. O nasazování sudích do zápasů bude spolurozhodovat Dagmar Damková, členka komise rozhodčích UEFA.

Reklama

Související témata: