Hlavní obsah

Casillas, nebo De Gea? Del Bosque ještě nerozhodl, kdo bude jedničkou

Trenér španělských fotbalistů Vicente del Bosque ještě nemá promyšlené, kdo bude brankářskou jedničkou na mistrovství Evropy. Rozhodnutí, zda bude chytat veterán Iker Casillas, nebo David de Gea, neoznámí dřív než 13. června, kdy obhájci titulu v Toulouse odstartují EURO proti českému týmu.

Foto: Susana Vera, Reuters

David de Gea (vpravo), nebo Iker Casillas? Kdo bude hájit španělskou branku v utkání ME proti Vrbovu výběru?

Článek

Pětatřicetiletý Casillas, který loni v létě odešel z Realu Madrid do Porta, za reprezentaci absolvoval rekordních 167 zápasů. Pomohl ke zlatu na ME (2008 a 2012) i na MS (2010) a odchytal také většinu kvalifikace. Jenže o deset let mladší De Gea v posledních sezónách září v Manchesteru United a část fanoušků by ho chtěla na místo Casillase.

"Tohle jsem zatím neřešil. První věc je vybrat tým, potom následuje přípravná fáze, ve které jsme nyní, a až pak finální rozhodování o sestavě," řekl Del Bosque novinářům.

Jasno nemá ani Casillas. "De Gea už není talent pro budoucnost, ale silný konkurent. Je jasné, že všichni z nás si myslí, že mohou hrát a pomoci reprezentaci. Ale rozhodnutí, kdo nastoupí, je na trenérovi," uvedl dlouholetý kapitán národního týmu.

Kdo půjde do branky proti Česku?

Ví, že brankářská otázka je nejen pro španělská média velkým tématem. "Neustále je na mě upřeno 40 kamer a každé gesto, které udělám směrem k Davidovi, bude vytrženo z kontextu a použito v televizních show. Ale je mezi námi zdravá konkurence a klape nám to," prohlásil Casillas.

Del Bosque potvrdil, že v dnešní generálce proti Gruzii (od 20:45) dostane v Getafe příležitost De Gea, což ale nemusí znamenat, že bývalý gólman Atlética Madrid bude jedničkou i na EURO. Třetím brankářem španělské reprezentace je dvaadvacetiletý Sergio Rico ze Sevilly.

"Všichni naši gólmani jsou dobří. Protože Casillas hrál minulou přípravu proti Koreji, možná teď nastoupí De Gea. Ale na to, kdo bude v brance proti Čechům, si musíte počkat do 13. června," prohlásil Del Bosque.

"Nevím, jestli sestava proti Gruzii bude totožná s tou proti českému týmu. Chceme, aby se zapojilo dvacet hráčů a vzájemně si rozuměli na hřišti. Víme, jak budeme hrát, vědí to i oni. Vybereme ty nejlepší, protože máme každou pozici zdvojenou," dodal pětašedesátiletý kouč.

Reklama