Hlavní obsah

Hlavně, ať není EURO průšvih, přeje si stříbrný medailista z Anglie Kadlec

Ostrava

Před dvaceti lety byl Miroslav Kadlec oporou týmu, který v Anglii dokráčel až do finále evropského fotbalového šampionátu. Od té doby český národní tým EURO nevynechal a za pár dní (v pondělí od 15 hodin proti obhájcům titulu Španělsku) rozehraje už své šesté ME v řadě.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Internacionál Miroslav Kadlec (vpravo) s brankářem mistrovských Vítkovic z roku 1986 Jaroslavem Zápalkou a někdejším spoluhráčem z Vítkovic Jiřím Bartlem (vlevo).

Článek

„Na to, jak málo peněz dává stát do fotbalu a sportu obecně, je zázrak, že jsme na závěrečném turnaji pošesté za sebou," upozorňuje Kadlec. „Jezdím po světě a vidím, kolik peněz se valí do fotbalu v okolních státech. Ty částky jsou úplně jinde, a přesto se některé z těch zemí na EURO nedostanou. To by si měl celý národ uvědomit. To, co prožíváme, je zázrak," říká Kadlec.

Sérii šesti nepřetržitých účastí na mistrovství Evropy zahájili Češi právě na památném turnaji v Anglii v roce 1996, kde finálovou účastí proti Německu dosáhli dosud největšího úspěchu českého fotbalu.

O čtyři roky později v Belgii a Nizozemsku český národní tým nepostoupil ze skupiny, v roce 2004 jej v semifinále vyřadili Řekové a v Rakousku a Švýcarsku, kde se hrálo v roce 2008, jeli Češi domů opět po základní skupině. Na posledním turnaji v Polsku a Ukrajině se dostali do čtvrtfinále (0:1 s Portugalskem), přestože se jim proti domácím Polákům, Rusům a Řekům ve skupině velké šance nedávaly.

„Pro nás je vždy dobře, když nejedeme na turnaj jako favorité. Po prvním utkání s Ruskem (1:4) nás všichni zatracovali a nakonec jsme ze skupiny postoupili z prvního místa," připomíná šampionát zpřed čtyř let Kadlec.

Porazit se dá každý tým

A podobné to podle něj může být i letos. „Proti Španělsku, Chorvatsku a Turecku můžeme jenom překvapit. Favorité na turnaji jsou, ale už to není tak jednoznačné, jako to bývalo kdysi. Porazit se dá každý tým," říká Kadlec, jenž pojede do Francie zhlédnout utkání s Chorvatskem.

„Podle toho, jak kluci hráli přípravné zápasy, tak to vypadá, že se dali dohromady. Ovšem pozor! V přáteláku se chce každý ukázat, všichni chtějí balón. Na turnaji ale začne pracovat psychika a někteří se začnou zašívat. Turnaj, to je úplně něco jiného. Hlavně, ať to není průšvih, vše ostatní bude jen navíc," myslí si 64násobný český a československý reprezentant Miroslav Kadlec, otec současného reprezentanta Michala Kadlece.

Ten zatím medaili z žádné seniorské reprezentační akce nemá. V jednom už svého otce ale předčil. V poslední přípravě před ME proti Koreji (1:2) odehrál 65. reprezentační utkání a další nejméně tři ho pravděpodobně čekají ve Francii.

Reklama

Související témata: