Hlavní obsah

Alespoň jsme v něčem první, chválí Pavelka české obleky. Vrba mu vytknul některé chyby

Tours

Česká fotbalová reprezentace už ladí formu na úvodní zápas se Španělskem. Hrát proti obhájcům titulu by chtěli všichni hráči včetně Davida Pavelky. Ten však ví, že poslední dva přípravné zápasy mu zrovna nevyšly a do základní sestavy má možná dál než jiní. Rozhodně ale boj o ni nevzdává.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

V nefotbalové pozici na trávníku se ocitli David Pavelka (v bílém) a jeho ruský soupeř Fjodor Smolov.

Článek

Do úvodního duelu zbývají necelé čtyři dny. Dá se z nácviku při zavřeném tréninku poznat, kdo by mohl v pondělí nastoupit?

Trenér dělá nácviky tak, aby byli připraveni všichni hráči. Děláme klasické věci, to znamená, že oprašujeme už naučené a přidáváme nové. Ladíme. Chápete, že konkrétní být nemohu.

Hledáte už recept na Španěly?

Na ně se recept hledá hodně těžko. Připravujeme se jak na tréninku, tak i u videa. Rozebíráme jejich hru. Trenér Vrba už má připravené sestřihy konkrétních situací, které si rozebereme u videa. Především se soustředíme na to, co budeme chtít hrát my.

Věříte, že byste mohl být proti Španělům v základní sestavě?

Věřím. Rád bych byl v základu, ale... Poslední dva přípravné zápasy se mi zrovna nepovedly, takže nevím, jestli hledání základní sestavy vyřešily tyto duely zrovna v můj prospěch. Trenér mi vytkl konkrétní chyby, takže nevím. Ještě zbývá pár tréninků. Nechám to na něm.

Třeba to je tím, že jste část jara promarodil. Už jste se dostal do patřičného rytmu?

Na zlomená žebra se vymlouvat nebudu. Kondičně jsem v pořádku. Herní výpadek mohl být znát, ale neviděl bych ho jako hlavní důvod. Prostě se mi zrovna tyhle dva zápasy nepovedly.

Takže na ně chcete asi rychle zapomenout...

Zapomenout ano, ale s tím, že si z nich vezmu poučení, abych chyby už neopakoval.

Nebudete v pondělí honit Španěly bez balónu, který vám asi moc nepůjčí?

Jejich herní styl je známý. Rádi dlouho drží míč, uspávají soupeře a pak bleskově udeří. S tím počítáme. Určitě je nebudeme po hřišti nahánět. Každý hraje to, na co má. Dokázala je porazit i Gruzie. Pro Španěly to musela být pěkná ťafka v generálce. Určitě budou na pozoru i před námi, což pro nás není nejlepší.

Jaké máte osobní zkušenosti se španělským fotbalem?

Zatím jen z Evropské ligy, kde jsme hráli se Slovanem proti Seville. Samozřejmě sleduji španělské kluby v evropských pohárech a vidím i další hráče. Je to velká kvalita.

Cítíte předzápasovou nervozitu?

Nejsem trémista, to jsem byl v mládí, ale časem jsem z toho vyrostl. Na takovém turnaji jsem poprvé, ale na utkání se spíš těším, než bych z něj byl nervózní.

Vyhlásili jste v týmu tipovačku na zápasy šampionátu?

Určitě něco takové proběhne před večerním zahajovacím zápasem. Rozhodně nepatřím k favoritům, tipování mi moc nejde.

Velkou chválu sklízí oblečení českého týmu. Jak vám vyhovuje?

Mně se líbí moc. S klukama jsme se o tom bavili. Naše oblečení je opravdu pěkné a příjemně se nosí. Rád se oblékám trochu slavnostně, a tohle je přesně ono, co mi vyhovuje. Jenže na turnaji nám pěkné oblečení moc nepomůže. Uhrát si to musíme sami. Na druhou stranu jsme alespoň v něčem první (úsměv).

Měl by být David Pavelka v duelu proti Španělsku v základní sestavě českého týmu?
Ano
23,1 %
Ne
76,9 %
Celkem hlasovalo 689 čtenářů.

Reklama

Související témata: