Hlavní obsah

Stíny a temné vzpomínky nemizí. Fotbal věří, že se s nimi vypořádá, Čechům hrají do not šestky

Paříž

Před dvaatřiceti lety dovedl jako nejlepší střelec celého mistrovství svou Francii k titulu evropských šampiónů. Před šesti lety jí už jako první muž evropského fotbalu dopomohl k tomu, že se stala pořadatelem ME. V roce 2016, kdy země galského kohouta šampionát hraný poprvé za účasti čtyřiadvaceti mužstev přivítá, se stal Michel Platini pro fotbal nejen na starém kontinentu, ale v celém světě personou non grata.

Foto: Sport.cz

Stadión Stade de France v St. Denis, kde začne šampionát.

Článek

Trojnásobný držitel Zlatého míče a teď už exprezident UEFA 10. června na Stade de France nastávající slavnosti ve své zemi nezahájí, protože za dva milióny švýcarských franků zinkasovaných za údajnou poradenskou činnost od bývalého nejmocnějšího muže světového fotbalu Seppa Blattera byl uvržen do klatby, která mu na čtyři roky zakazuje veškerou fotbalovou činnost.

Mezi hosty se objevit může. I tenhle stín ale bude ležet nad šampionátem, na který je sice celá Evropa natěšená, ale k němuž zároveň vzhlíží s neskrývanými obavami.

Hlavně proto, že vzpomínky na teroristické běsnění v listopadu loňského roku v Paříži jsou pořád příliš živé a s blížícím se zahájením ME 2016 na Stade de France se intenzivně vracejí.

Vždyť jen souhra okolností zamezila krveprolití daleko většímu, k němuž mělo dojít podle scénáře teroristů Islámského státu během přípravného střetnutí domácí galské družiny s Německem.

Šestý start v řadě

Listopadové memento se ale nad šampionátem, který začíná dnes večer zápasem Francie s Rumunskem, bude vznášet stejně jako Platiniho aféra a jeho neslavný odchod z fotbalové scény, pro niž po patnáct roků jako hráč, poté jako trenér a po osm let i jako předseda UEFA tolik znamenal.

Fotbal ovšem žije v přesvědčení, že se během nastávajících třiceti dnů s oběma stíny vyrovná a rozežene je.

Doufejme, že i přičiněním české reprezentace startující na šestém šampionátu v řadě. Vždyť ten letošní se hraje v roce končícím šestkou, která byla v minulosti vždy číslem šťastným.

V šestasedmdesátém přinesla bělehradské zlato pro tehdy ještě existující Československo, o dvacet let později stříbro pro už samostatný český národní tým, v roce 2016 by mohla medailový profit završit.

Věřme a doufejme v to všichni společně.

Reklama

Související témata: