Hlavní obsah

Peklo v Marseille pokračuje, policisté museli na anglické rowdies použít vodní děla

Praha/Marseille
Aktualizováno

Potyčky s ruskými fandy, místními obyvateli i policií. Angličtí fanoušci už třetí den dávají v Marseille pořádně zabrat bezpečnostním složkám. Muži zákona museli použít vodní děla. Dvě hodiny před začátkem dnešního večerního utkání mistrovství Evropy bylo ve francouzském přístavu podle šéfa místní policie Laurenta Nuneze zraněno pět osob a šest lidí bylo zatčeno.

Fotbaloví fanoušci v Marseille nocVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Fotbaloví fanoušci v Marseille.

Záchranné složky v Marseille informovaly o tom, že jeden člověk byl s infarktem převezen do nemocnice a anglický fanoušek středního věku upadl do bezvědomí. Řada fanoušků měla krvavá zranění.

Chuligáni, mezi kterými znovu byli i Francouzi, jako zbraně použili také židle a stolky z místních kaváren a barů v oblasti Starého mostu.

Násilnosti začaly v noci na pátek u jedné z marseillských hospod, ale záhy je ukončil rychlý zásah policejních těžkooděnců, kteří použili i slzný plyn. Potyčky fandů s policií pokračovaly v pátek odpoledne, zatčeno bylo devět lidí.

Marseille samotné je nechvalně proslulé působením lokálních gangů a angličtí chuligáni renomé města příliš nepomohli. Stovky příznivců anglického týmu přímo v nejbližším okolí turisty vyhledávaného Starého přístavu po celodenním popíjení rozpoutala peklo, které musela hasit jednotka těžkooděnců, jež pořádek zjednala i za použití slzného plynu. „Město si prožilo těžký den a angličtí příznivci svým chováním situaci příliš nepomohli," komentoval nepokoje policejní zdroj pro britský Daily Mail.

Rowdies vyprovokovali zásah pořádkové jednotky házením lahví po policistech, posléze se střetli v mnoha potyčkách s ruskými fanoušky, kteří v řádění za Angličany příliš nezaostávali. „Skupinky chuligánů se naháněly tam a zase zpátky," popisovali svědci nepřehlednou situaci, při níž létaly vzduchem židle i lahve. Do dění se navíc vložili i členové místních gangů a podle svědků se s cizinci příliš nepárali: jednoho Angličana nejdřív zbili a pak jej bez milosti hodili do moře. Muž byl nicméně spatřen jak plave na břeh, kde mu pomohla alžírská rodina, která tam stavěla svůj stánek na sobotní trh.

Policii se situaci nakonec podařilo dostat pod kontrolu, v Marseille ale panují obavy, jakým směrem se situace dál vyvine. Do města by podle odhadů mělo dorazit během víkendu na 70 000 anglických fanoušků, kteří na jih Francie často cestují i přesto, že nemají lístek na zápas. Úvodní duel Anglie proti Rusku ve skupině B odstartuje dnes ve 21.00 SELČ.

Pro obyvatele Marseille je řádění anglických fans nepříjemnou reminiscencí světového šampionátu v roce 1998, který také hostila Francie. Fotbalisté Albionu tehdy měli na programu v Marseille zápas s Tuniskem a rowdies před i po utkání rovněž rozpoutali v ulicích malou válku.

Francouzský turnaj, který v pátek večer otevřel souboj domácí reprezentace s Rumunskem (2:1), provázejí přísná bezpečnostní opatření. Loni v listopadu se právě u stadionu Stade de France odehrál jeden z útoků islámských radikálů, při kterých v Paříži zemřelo 130 lidí.

Reklama

Související témata: