Hlavní obsah

Za násilím v Marseille jsou podle Britů sehraná ruská komanda

Francouzský přístav Marseille má za sebou tři dny násilí a chaosu, jehož důvodem byl sobotní fotbalový zápas evropského šampionátu mezi Anglií a Ruskem, považovaný předem z hlediska bezpečnosti za rizikový. V sobotu bylo při střetech zraněno 35 lidí a sami angličtí fanoušci označili útoky Rusů za koordinované a dobře připravené akce komand vyzbrojených tyčemi a obušky, ale i chrániči zubů. Situaci zevrubně popsal francouzský sportovní list L'Équipe.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Policie zaháněla výtržníky slzným plynem.

Článek
Fotogalerie

Bitka natočená chuligány

Fotbaloví fanoušci v Marseille noc

Už v noci ze čtvrtka na pátek napadli mladí Marseillané skupinu asi 200 anglických fanoušků u dvou restaurací. Policie nastoupila se slzným plynem, pět lidí bylo lehce zraněno.

Následující den napětí rostlo. Angličtí fanoušci házeli na policisty pivo a k původním potyčkám mezi místními a Angličany se občas vmísili Rusové. Ve starém přístavu nastal zmatek, osm lidí bylo zadrženo, ale vše se ještě obešlo bez většího incidentu.

Daleko vážnější situace nastala v sobotu. Už odpoledne na sebe narazily skupiny ruských, anglických a domácích výtržníků. Na stadionu se pak věci dále přiostřily a šlo tam už hlavně o potyčky Rusů s Angličany, píše L'Équipe. V přístavu pak raději zavřeli bary a omezili provoz pěších.

Ruští chuligáni byli dobře zorganizovaní

Ve srovnání s podobným násilím, které v roce 1998 provázelo v Marseille zápas mezi Anglií a Tuniskem, se nynější potyčky vyznačovaly něčím novým. Totiž odhodlaností ruských výtržníků opravdu ublížit. "To jsou ti opravdoví, ti tvrdí. Lidé, kteří tohle považují za sport a jsou v tom vycvičeni," řekl odborník na problematiku ruských fanoušků Ronan Evain.

V případě Angličanů jde hlavně o velmi podnapilé a provokující mladé lidi. Co se Marseillanů týče, většina z nich patří k mládeži, ale byli mezi nimi i zástupci extrémní pravice. Jeden měl triko s heslem Turecko není vítáno.

Ruští chuligáni byli dobře zorganizovaní a ve výborné fyzické kondici. Pohybovali se v malých skupinách vyzbrojených tyčemi nebo židlemi a útočili důrazně a rychle. "Objevili se náhle, mlátili důrazně a rychle utekli," řekl listu dvaadvacetiletý Martin, který byl svědkem jednoho z útoků na nábřeží.

Prudké a koordinované útoky

Někteří Rusové měli přes tvář šály, na sobě trika s nápisem Lokomotiv. V sobotu bylo zraněno 35 lidí, čtyři z nich těžce. Je mezi nimi i jednapadesátiletý Brit, který prodělal po zbití tyčemi dvě zástavy srdce a ještě dnes ráno byl na pokraji smrti. Deset lidí bylo umístěno pod dohled. UEFA oznámila, že zahájí proti Rusku disciplinární řízení.

Někteří Angličané po návratu domů popsali jednání Rusů jako koordinované útoky lidí vybavených obušky a štíty. "Dávali jsme si v sobotu odpoledne pivo a chtěli jsme něco sníst, když se objevilo asi 25 Rusů. Bylo snadné je poznat, měli trika s ruským nápisem a byli urostlí. Moc se nemazali, vybrali si k útoku Angličany, a když přišli policisté, utekli," řekl britskému listu The Daily Telegraph dvaapadesátiletý Keith Moore.

Někteří Rusové měli teleskopické obušky, používané zásahovou policií jako snadno ukrytelnou zbraň. "Nasadili si gumové chrániče, nepochybně byli připraveni. Byly to prudké a koordinované útoky," uvedl další fanoušek Liam.

Bezpečnostní experti se domnívají, že marseillská policie se příliš spolehla na početní nasazení a slzný plyn místo toho, aby mezi fanoušky poslala víc "hledačů". Ziad Khoury, který zajišťuje bezpečnost na Euru, řekl, že není vyloučeno uzavření zóny u Eiffelovy věže, pokud v Paříži vypuknou násilnosti mezi chorvatskými a tureckými fanoušky. V Paříži bylo kvůli dnešnímu zápasu Turecko - Chorvatsko nasazeno 1500 policistů.

Reklama

Související témata: