Hlavní obsah

Španělsko - Česko 1:0Chvilka scházela, aby český tým obral mistry Evropy o body. Piqué ale Rosického a spol. skolil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
87. Piqué 1 : 0
Záznam online reportáže

Toulouse
Aktualizováno

Pouhé tři minuty scházely české reprezentaci v šampionátovém prologu v Toulouse, aby obrala úřadující mistry Evropy o body. Hájila bezgólovou remízu, protože se po půli přece jen zvedla a držela Španěly na distanc od Čecha, dokonce i ke gólu měla blízko, jenže nerozhodný výsledek nakonec neuhájila. Hlavičkující barcelonský stoper Piqué ji ztrestal, takže Vrbův tým vykročil na další francouzskou pouť bez bodu, byť k němu měl hodně blízko.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Rozhodující okamžik zápasu. Míč z hlavy Gerarda Piquého (druhý zprava) míří do české sítě. Brankář Petr Čech už zasáhnout nestačil.

Článek
Fotogalerie

Hubník se mohl stát v Toulouse hrdinou. A během čtvrthodiny hned dvakrát. Nejprve pro Španěly, neboť Moratovu přihrávku po pár desítkách druhé půle tečoval tak smolně, že olízla tyč Čechovy brány, po čtvrthodině zase pro Čechy, neboť si přes španělskou obranu naběhl na Krejčího centr z trestného kopu, ale ač se natahoval po míči sebevíc, potřebnou razanci ráně nedal. De Gea si s ní proto poradil.

Jako inspirace však pro český tým po zakřiknutém prvním poločase posloužila. Hlavně Gebre Selassiho oslovila, neboť po dalším Krejčího centru v 66. minutě už cpal míč hlavou do španělské brány. De Gea byl překonán, jenže Fábregas zasáhl a zachránil.

Vrba už mohl být spokojen. Jeho tým jen pasivně nebránil a neodolával Španělům pouze defenzívou, jako do přestávky. Dokázal se dostat k odraženým míčům, přihrát, podniknout rychlý výpad. A to přesto, že favorizovaný soupeř měl dál herně navrch, držel balón, kombinoval a pokoušel se alespoň jeden jediný gól vstřelit.

Rozdíl v porovnání s první půli ale byl na výkonu a hře českého celku patrný.

Španělé jako pod duchnou

V ní přehušťování prostoru na Španěly platilo. Vzájemné a hodně těsné zdvojování českých hráčů rovněž, takže i jindy milimetrově přesný Iniesta si po jedenácti minutách připadal bezradný, takže poslal přihrávku přes celou šíři hřiště do autu.

Sice detail, ale hodně vypovídající o úvodu šamionátové ouvertury.

Nejdřív pět minut, kdy se hvězdný Del Bosqueho soubor kromě nepovedeného nákopu Fábregase za půli vůbec nedostal. Pak dalších čtyřicet, kdy Španělé už měli míč takřka výhradně pod kontrolou, kombinovali, posílali si ho z nohy na nohu, ale vyloženou šanci vymysleli jen pro Moratu, který ovšem ani z malého vápna Čecha nepřekonal.

Jako by jim scházela obvyklá jiskra a elektrizující výbušnost, jako by na nich ležela náročná sezóna jako těžká duchna, kterou ze sebe sice odkopávali, ale spíš vůlí a navyklými automatismy, než invencí a nápady.

Iniesta Čecha přelobovat nedokázal

Iniesta jeden měl, neboť postřehl, že je Čech příliš daleko z brány, ale pokus o dalekonosný lob šel vedle, takže vlastně jen třiadvacetiletý legionář z Juventusu Morata trápil a trýznil zadní linii Vrbova týmu.

Nejvíc ze všech, neboť jemu musel Sivok na poslední chvíli odkopávat balón, který do šestnáctky posílal Juanfran, jeho rána vypálená z úhlu míjela o metr tyč Čechovy brány, on motal hlavu bekům, kteří se mu postavili, když tlak Španělů sílil a český tým se na rozdíl od odvážných úvodních pěti minut až na jedinou výjimku jen a jen bránil.

Necid se o ni po rychlém výpadu postaral, ale pálil přesně tam, kde stál De Gea.

Piqué nakonec gól přece jen dal

Až pak přišly dvě chvíle, které mohly udělat z Hubníka hrdinu. A také pokusy španělského stratéga Del Bosqueho zachránit vítězství v prvním zápase střídáním majícím vygradovat tlak svého celku.

Povedlo se mu to, i když až ve chvíli, kdy se čas nachyloval a česká reprezentace už už sahala po remíze.

Po nepovedeném Rosického odkopu se míče zmocnil Juanfran, Iniesta ho následně naservíroval do šestnáctky a hlavičkující Piqué Čecha přece jen překonal.

Pouhé tři minuty přitom scházely Čechům, aby se postarali o překvapení a mistry Evropy obrali o body.

Nesvedli to, i když v nastaveném čase se o to Darida ještě pokusil, ale gólmana nepropálil.

Utkání mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina D (hráno v Toulouse):
Španělsko - ČR 1:0 (0:0)
Branka: 87. Piqué. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Raczkowski, Musial (všichni Pol.). ŽK: Limberský (ČR). Diváci: 33.000.
Španělsko: De Gea - Juanfran, Ramos, Piqué, Alba - Busquets, Iniesta, Fábregas (70. Thiago) - Silva, Morata (62. Aduriz), Nolito (82. Pedro). Trenér: Del Bosque.
ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, Hubník, Limberský - Darida, Plašil - Gebre Selassie (86. Šural), Rosický (88. Pavelka), Krejčí - Necid (75. Lafata). Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články