Hlavní obsah

Rozhodl úžasný centr Iniesty. Vyrojí se teď čeští generálové?

Čeští fotbalisté podlehli ve svém prvním zápase na EURO Španělsku 0:1. Rozhodla trefa obránce Gerarda Piquého z 87. minuty. Jak duel viděl expert Práva a Sport.cz, zkušený trenér Ladislav Škorpil?

Foto: Albert Gea, Reuters

Španělský záložník Andres Iniesta bojuje s Jaroslavem Plašilem (vlevo). Vpravo přihlíží Tomáš Necid.

Článek
Fotogalerie

„Říká se, že je důležité první utkání neprohrát, české mužstvo bylo blízko k naplnění tohoto přání. Nakonec rozhodla individuální kvalita Iniesty, který vykouzlil úžasný centr na Piquého. Pro obránce byl centr složitý, šel jim za záda, pro brankáře také, neboť letěl daleko od něj. Piquému stačilo jen správně načasovat náběh a umístit míč k tyči.

Španělé s námi chtěli hrát bago, jako s každým soupeřem, jenže v našem případě neměli s kým. Protože místo do baga jsme šli do poměrně dost hlubokého obranného bloku. Okolo šestnáctky lze bago hrát těžko. Proto Španělé museli hrát na více doteků, neměli na rychlou kombinaci prostor. A my, pokud už jsme míč získali, poměr jeho držení ve prospěch soupeře jsme zvyšovali jeho prostým odevzdáváním.

Bylo to způsobené i tím, že kolikrát jsme obranný blok neopouštěli ani v situacích, kdy jsme míč získali. Pokud ho chcete udržet, musí existovat nějaký pohyb, musí být nabídka, možnost komu přihrát.

Vypadalo ale, že Španělé už výhru neuhrají. Čas utíkal, a že by si ze své hry vytvořili bůhvíkolik šancí... Respektive, vytvořili si takové, na které umění brankáře Petra Čecha stačilo. Takže jsme odolávali celkem statečně. Nakonec ale rozhodl vzpomínaný geniální centr Iniesty.

Po každém zápase, který nedopadne úspěšně, se vyrojí generálové. Říkají, že kdybychom udělali tohle a tamto, dopadlo by to lépe. Jenže nikdo neví, jestli by to podle jejich plánu nebylo podstatně horší."

Reklama

Související témata: