Hlavní obsah

My jako Češi nemyslíme a nehrajeme, upozorňoval na největší rozdíl hvězdný Iniesta

Toulouse

Chodil po trávníku v Toulouse, jako by ho šampionátová premiéra ani moc nevzrušovala, ba ani nezajímala. Přesto byl všude, neboť hra španělského týmu se kolem něho točila a na něm záleželo, zda obhájci evropského titulu na úvod francouzského mistrovství nad českým celkem vyhrají. Však také Andrés Iniesta balóny získával, rozehrával, hru La Roja dirigoval a v jednom kuse vymýšlel, jak soupeřovu obranu přelstít a Čecha překonat. Svedl to - on to byl, kdo posadil na hlavu Piquého míč znamenající vítězný gól.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Lídři svých týmů - Tomáš Rosický a Andrés Iniesta ze Španělska.

Článek
Fotogalerie

Těžké hrát proti soupeři, který jen brání a myslí na to, aby neinkasoval. Náročnější o to víc, že to dělali nejen Češi v Toulouse, ale pomalu každý soupeř, s nímž v poslední době hrajete.

Není to samozřejmě poprvé, co jsme se takovouto protivníkovou taktikou setkali a podobné bránění zažili. Češi chtěli hrát na remízu, nebo se nás pokusit překvapit a vyhrát, což je nám cizí. My takhle nemyslíme a nehrajeme. Ke každému zápasu jdeme s tím, že v něm chceme zvítězit.

Proti českému mužstvu ale nescházelo mnoho a výhry jste se nemuseli dočkat.

Jenže my věděli, že musíme zachovat klid a trpělivost. A hlavně že musíme útočit, dokud se miska vah nepřeváží na naši stranu.

To se povedlo...

Logicky, protože jsme měli míč neustále pod kontrolou. Pro soupeře je pak složité hrát a běhat devadesát minut bez balónu. Těžko lze něco takového přežít.

Češi nepřežili a tři minuty před koncem inkasovali, takže jste vstoupili do šampionátu vítězně. Byla to pro vás asi hodně důležitá výhra.

Pochopitelně, první zápas na mistrovství je vždy obtížný, takže jsme se ziskem tří bodů spokojeni. Bylo to důležité vítězství, ale my chceme a musíme vyhrát ještě šest utkání.

I když třeba i ostatní soupeři budou proti vám jen bránit? I když se inspirují příkladem Čechů?

Nemáme jen jeden recept, jak bránícího protivníka překonat. Není to jen o tom, že vítězný gól vstřelí stoper. V hlavě to máme srovnané a víme, že ze všeho nejdůležitější je trpělivost.

Tu musíte mít hlavně vy, protože kolem vás se všechno točí a na vás omlazený španělský celek stojí, což bylo i proti Čechům patrné. Však i proto jste byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Vždy jsem se snažil odevzdat týmu to nejlepší, co v sobě mám a vydat ze sebe všechno. Tak tomu bylo dřív i nyní, protože odjakživa žiju fotbalem. Ale na šampionátu nejde o mě, ale o tým, proto je důležitá hlavně zodpovědnost vůči němu. Já ji v sobě mám, stejně jako ji má celé mužstvo, protože víme, kolik pohledů se na nás upíná a jak chtějí, abychom do dosud získané řady trofejí přidali další.

Reklama

Související témata: