Hlavní obsah

Běhal, ale Španělé si míč strkali, takže se k němu nedostával. Necid přesto frustraci nepociťoval

Toulouse

Jeho reprezentační předchůdci ho varovali předem. „Naběháš se tolik, jako v žádném jiném zápase, ale s balónem se stejně nepotkáš,“ vzkazoval na dálku fotbalista Milan Baroš. V úvodním duelu mistrovství Evropy proti Španělům útočník Tomáš Necid poznal, jak velká pravda se v Barošových slovech skrývala.

Foto: Albert Gea, Reuters

Český útočník Tomáš Necid (vlevo) v hlavičkovém souboji se Sergiem Ramosem ze Španělska.

Článek
Fotogalerie

Muselo být hodně deprimující pobíhat na hrotu útoku a sledovat, jak si španělští kluci strkají balón z nohy na nohu, kombinují na jeden dotek a místo nich pobíhá po trávníku jen míč...

Znám španělský fotbal. Oni prostě tak hrají pořád. I v lize a je to na nich znát.

Nepociťoval jste frustraci, že neustále běháte, kmitáte a k míči se nedostáváte?

Samozřejmě že bych měl raději míč a objevoval se v šestnáctce ve spoustě šancí. Ale předem jsme věděli, jak těžké to budeme se Španěly mít a kolik toho naběháme bez balónu.

A vy jste byl navíc vpředu na všechno sám...

To jsem věděl také, ale běhat vpředu, prát se s obránci, bojovat o míč a zkusit ho udržet je moje práce. Dělal jsem, co jsem mohl. Bylo to těžké jako v každém utkání proti španělským mužstvům. O to těžší, že jsem měl v Toulouse proti sobě na stoperu Ramose. Jednou to vyšlo, podruhé ne.

Nevyšlo to ani v jediné šanci, do které jste se v samém závěru první půle dostal.

Střílel jsem z druhého doteku, ale měl jsem ránu lépe umístit.

Takže jste si nepřipadal na trávníku v Toulouse jako vlk samotář?

Kluci mě při brejcích dobře doplňovali. Pravdou ale je, že některé brejkové situace jsme mohli vyřešit lépe. A závary po standardkách také. Jenže jsme proti sobě měli Španěly. Výborné Španěly, kteří nám nakonec gól přece jen dali.

To už jste ale nebyl na hřišti.

Však jsem věřil, že už závěr zápasu zvládneme a remízu uhrajeme. Škoda, že jsme inkasovali až pár minut před koncem. Kdyby přišla branka dřív, dalo by se třeba se zápasem ještě něco udělat.

Větší odvahou? Otevřenější hrou? Vysunutím bloku víc k soupeřově bráně?

To těžko. Taktika byla zvolená správně, protože pustit se se Španělskem do otevřeného fotbalu a víc vysunout náš blok, nastříleli by nám víc gólů a vyhráli by vyšším rozdílem. Kvalitu na to mají.

Proto jste dostal obranné úkoly i vy.

Měl jsem je, stejně jako je měli všichni ostatní. A plnili jsme je dobře. Na sto deset procent, takže jsme Španěly do vyložené šance nepustili. Nestalo se, aby šli sami na gólmana, takže to s námi měli těžké.

Jenže stejně vyhráli a vy nemáte po prvním zápase ani bod.

Mrzuté, protože náš příští Chorvatsko naopak úvodní utkání vyhrálo a může být proto v relativním klidu. My ho proto musíme v pátek porazit, protože ze skupiny chceme postoupit.

Jak dopadne zápas mezi Českem a Chorvatskem na ME ve Francii?
Vyhraje Česko
44,6 %
Utkání skončí remízou
13 %
Zvítězí Chorvatsko
42,4 %
Celkem hlasovalo 12113 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články