Hlavní obsah

Nechtěli jsme páchat sebevraždu, hájí reprezentanti defenzivu. Potlesk v Toulouse byl balzámem

Tours

Balzámem byl pro české fotbalové reprezentanty potlesk a povzbuzující skandování fanoušků na stadiónu v Toulouse bezprostředně po pondělním utkání se Španělskem. Byť národní mužstvo v úvodním duelu na ME ve Francii prohrálo (0:1) a s odstupem čelilo i kritice za příliš pasivní výkon, reakce publika přímo v dějišti duelu byla pro hráče určující.

Foto: Albert Gea, Reuters

Zklamaný český obránce David Limberský po porážce se Španělskem.

Článek
Fotogalerie

„Odehráli jsme zápas na pokraji sil. Běhali jsme bez balónu, posouvali jsme se a připravili si tři šance. Třeba krajní beci vůbec neměli prostor, aby útočili, což nás v jiných zápasech zdobilo. Nesouhlasím s názory, že jsme měli hrát otevřenější partii. Kdybychom na Španěly vyrukovali s presinkem, jednalo by se o sebevraždu," měl jasno obránce David Limberský.

Hráči vnímali, že jejich výkon fotbalovou veřejnost rozdělil. Jedni kvitují bojovnost a obětavost, s níž Vrbova družina obhájcům evropského zlata čelila. Druzí, včetně řady bývalých fotbalových internacionálů, vytýkají pasivitu a naprosto dominantní defenzivu.

„Nechtěli jsme hrát obranný blok tak hluboko, jenže Španělé nás prostě obrovskou kvalitou zatlačili. Všichni jasně viděli, jak jsou silní. A snažit se je vysoko napadat, by byla cesta na popraviště. Procházeli by naší obranou mnohem snadněji," přemítal záložník Ladislav Krejčí, jenž byl u většiny ofenzivních výpadů české družiny.

Rosický: Po bitvě je každý generál

Národní tým se na pondělní bitvu v Toulouse pečlivě chystal, tudíž hráči viděli i množství jiných mužstev snažících se obrat obhájce evropského titulu o body. „Ale nezaznamenal jsem v přípravě na utkání jediný celek, který by Španěly presoval už od poloviny a honil je po celém hřišti," vykládal Krejčí.

„Po bitvě je každý generál," pokrčil rameny nad výtkami mnohých odborníků kapitán mužstva Tomáš Rosický. „Jasně, chtěli jsme být v ofenzivě nebezpečnější, jenže Španělé nás prostě svojí kvalitou tolik sevřeli," doplňoval klíčový záložník českého týmu.

Nejen hráči navíc měli v živé paměti výprask v úvodním duelu evropského šampionátu před čtyřmi lety s Ruskem (1:4). „Nechtěli jsme schytat čtyři góly, proto jsme se zaměřili na defenzivu," vysvětloval stoper Tomáš Sivok a ujišťoval fanoušky, že další představení českého mužstva na šampionátu budou výrazně ofenzivnější.

„Rozhodně proti Chorvatsku ani Turecku nepůjde o tak důslednou obranu jako v pondělí v Toulouse. Budeme hrát určitě ofenzivněji, protože chceme čtyři body, které nás pustí do osmifinále," potvrzoval trenér Pavel Vrba, že herní plán pro další utkání bude odlišný.

Postoupí čeští fotbalisté navzdory porážce se Španělskem do osmifinále ME?
Ano
37,3 %
Ne
62,7 %
Celkem hlasovalo 16390 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články