Hlavní obsah

Kdybych to nedal, byl bych za blbce, má jasno Necid

Karel Felt (St. Étienne)Sport.czPrávo

Vzal na sebe obrovskou odpovědnost. V posledních minutách zápasu s Chorvatskem šel Tomáš Necid kopat penaltu, dělovkou doprostřed brány pod břevno ji proměnil a vyrovnal na konečných 2:2. Bod tak znamená, že naděje na postup ještě žije. „Nervy jsem neměl, byl jsem rozhodnutý, kam balón kopnu, ale kdybych to nedal, byl bych za blbce,“ přiznal...

Foto: David Taneček, ČTK

Tomáš Necid (7) se raduje z gólu v utkání proti Chorvatsku.

Článek
Fotogalerie

Honilo se vám před penaltou, kam míč kopnete?

Měl jsem v hlavě jediné, že chci dát gól! Byl jsem předem rozhodnutý, kam míč kopnu. Trefil jsem ho dobře. Byl to můj první dotek s balónem v utkání.

Cítil jste obrovský tlak, který na vás v tom okamžiku ležel?

Vůbec ne. Kdybych měl nějaké nervy, tak si míč nevezmu, ale já jsem si věřil, že to dám. Jsem rád, že jsem gól dal. Jeden bod je lepší, než žádný. Naděje na postup stále žije, rozhodne se v posledním zápase mezi námi a Turky.

Přeci jenom kopat do prostředka brány je riskantní...

To je, ale já si fakt věřil. Vím, že při penaltovém rozstřelu ve finále Ligy mistrů zůstal gólman Atlétika několikrát stát a hráči Realu dávali míče k tyčím. Kdyby zůstal stát Subašič a chytil to, tak bych byl za blbce... Ale já opravdu věřil, že se někam pohne a bude to gól?

Váš nejdůležitější v kariéře?

Dal jsem už hodně důležitých gólů, které přinesly vítězství. Tenhle ale byl na mistrovství Evropy a navíc můj první na takové akci, takže v tuto chvíli asi ano. Jak ale bude nakonec důležitý, se ukáže až po utkání s Tureckem.

Trochu to vypadalo, že se dohadujete před penaltou s Vladimírem Daridou, kdo na ni půjde...

Vláďa je také určený na pokutové kopy. Řekl jsem mu, že si věřím a že to dám. Nechal mi ji.

Věřil jste za stavu 0:2, že se dá ještě vyrovnat a uchovat postupovou naději?

Musíte věřit do úplného konce. Bylo by blbý, kdybychom sami nevěřili. Škoďák (Milan Škoda) dal nádherný gól na 1:2, parádně balón uklidil do brány. Musím mu k němu pogratulovat. To byl zlomový moment, který nás nakopl. Zbývala ještě čtvrt hodina do konce zápasu. To se dá udělat hodně.

Bylo těžké se znovu koncentrovat po přerušení utkání kvůli nepřístojnostem chorvatských fanoušků?

Nic složitého. Chtělo to dlouhé nákopy do šestnáctky a vyhrávat souboje. To se nám se Škoďákem dařilo a vyplynulo z toho i vyrovnání.

Mysleli jste i na to, že byste v nastavení Chorvaty dorazili?

V hlavě jsme to měli, oni už jen bránili. Co si vyčítám, je centr Vládi Daridy v posledních sekundách. Chtěl jsem to líznout do brány, jenže obránce za mnou míč odvrátil pryč. Ale musíme být rádi za remízu a zůstat pokorní.

Berete tuhle remízu jako malé vítězství?

Takové malé vítězství to asi je, když ze stavu 0:2 vybojujeme remízu. My jsme šli do zápasu s cílem vyhrát, ale okolnosti byly jiné. Nakonec máme cenný bod. Je jasné, že něco takového nemůžeme v duelu s Turky dopustit. To bude zápas o všechno.

První poločas nehrál český tým dobře, ani začátek druhého mu nevyšel. Čím si to vysvětlujete?

Nebyl jsem na hřišti, takže to nemohu hodnotit. Něco jsme si k tomu ale řekli v šatně. Podstatné v tuto chvíli je, že máme bod a žijeme. Znovu jsme ukázali charakter. Teď potřebujeme, aby se dal do kupy Tomáš Rosický.

Reklama