Hlavní obsah

Turci si dvěma prohrami uřízli mezinárodní ostudu. O to víc budou chtít vyhrát, tuší Kadeřábek

Karel Felt (Tours)Sport.czPrávo

Už si na evropském fotbalovém šampionátu ve Francii zahrál proti Iniestovi, Nolitovi, Rakitičovi nebo Perišičovi. V úterním klíčovém duelu v Lens čeká pravého obránce Pavla Kadeřábka další velká hvězda. Turecký kapitán a režisér Arda Turan, hráč Barcelony. Že by z toho ale exsparťanský bek nespal, to prý nehrozí. „Už jsem proti němu hrál v Praze. On je velmi silný dopředu, ale moc se nevrací. Mohl bych se tak konečně dostat i k útočení,“ přál si Kadeřábek.

Foto: David Taneček, ČTK

Pavel Kadeřábek a Marcelo Brozovič z Chorvatska (vlevo) v pátečním zápasu v Saint-Étienne.

Článek

Už máte v hlavě Turky?

Samozřejmě. Poprvé nám je trenér ukázal na videu v neděli v podvečer. Určitě se na zápas připravíme tak, abychom ho zvládli. Víme, o co jde.

Turecko vypadá jako relativně nejschůdnější soupeř ve skupině. Vnímáte to stejně?

Nejschůdnější jsou jen papírově. Mají svoji kvalitu, i když od Španělů dostali tři góly. Jejich sílu jsme poznali v kvalifikaci. V Istanbulu byli lepší, ale my jsme tam vyhráli. V Praze věděli, že nesmí prohrát, byli zalezlejší. Nakonec nás porazili. V Lens bude ale v úterý jiná situace. Za určitých okolností mohou stačit na postup i dva body. Spoléhat se na to ale rozhodně nedá, protože jiné varianty ukazují, že i čtyři mohou být málo. Roli bude hrát každý vstřelený a inkasovaný gól, ale také třeba počet žlutých karet. Je toho hodně, co může rozhodnout. Nejlepší bude hrát na vítězství a vstřelit co nejvíc branek.

Počítali jste možnosti postupu i podle jiných skupin?

Sledujeme to, ale počítat má smysl až po utkání s Tureckem.

Viděl jste některý z jejich zápasů na šampionátu?

Viděl jsem jejich celé utkání s Chorvaty. Ti byli lepší, Modrič dal nádherný gól, ale Turci ukázali, že kvalitu mají.

Když se řekne Turecko, který hráč se vám vybaví jako první?

Jednoznačně Arda Turan... To je jejich největší hvězda. Hrál jsem na něj v Praze, je to výborný hráč. Asi mě čeká i tady, ale on může hrát ve středové řadě na kterémkoliv postu. Je velmi silný dopředu, ale výhodou může být, že se moc nevrací. Nejdřív se musím dostat do sestavy a pak dobře zahrát, abych se s ním mohl měřit.

Bavili jste se s Tomáši Necidem a Sivokem, kteří působí v Turecku, o tom, co lze od Turků očekávat?

Hlavně se Sivim. Říkal, že média jim dávají co proto. Jejich dvě porážky berou jako velký neúspěch. Oslavovaní byli za postup, teď udělali mezinárodní ostudu. Určitě nebudou chtít odjet bez bodu. Když nás porazí, alespoň trochu si spraví reputaci. Budou pod obrovským tlakem. My také, vzhledem k tomu, že máme oproti nim výraznější postupovou naději, tak ten tlak na nás bude asi i větší. Rozhodně nás ale nesmí svazovat. Pro nás se musí stát výhodou, že ještě o něco hrajeme.

Takže oba týmy budou hrát na vítězství?

Předpokládám, že ano. Turci na nás asi vletí, budou presovat. Nesmíme hrát vzadu na tak velké riziko jako s Chorvatskem, což nás stálo dva góly. Bude to chtít třeba méně kombinovat a rychleji posílat míče dopředu, což ale neznamená zbavovat se jich bezhlavě. Musíme překonat jejich první presingovou vlnu, vzadu by to mohli mít otevřenější. Perfektní by bylo, dát jim brzy gól, protože pak jsou schopní hru totálně otevřít, faulují a mohou dostat i nějakou červenou kartu.

Mohou se týmy, které proti sobě hrály v kvalifikaci, ještě něčím překvapit?

Asi moc ne, i když se třeba trochu obměnily. Něco se ale najít může.

Do klíčového zápasu skupiny ale půjdete bez kapitána Tomáše Rosického...

To je pro nás obrovská ztráta. Kdykoliv jsme potřebovali udržet míč, dali jsme ho Tomášovi. On nám ho pak rozdával do lajny. Ohromně nás hecoval. Když jsme prohrávali 0:2 s Chorvaty, pořád říkal, že je dost času se zápasem něco udělat. Měl pravdu.

Kdo ho podle vás může nahradit?

Tak to je moc těžká otázka. Máme tu kvalitní hráče, měli bychom to zvládnout. Úplně Rosu nahradit ale nejde. Navíc kdokoliv nastoupí na jeho místě, bude s Tomášem srovnávaný, což pro něj bude ještě těžší. Odpovědnost se musí rozdělit na víc hráčů. Hlavně ti zkušení by ji měli převzít. Střed zálohy je nesmírně důležitý. Když dobře nefunguje, nedostávají ani kraje dost míčů. Tam se rozhoduje.

Současný český tým dokázal už v průběhu kvalifikace několikrát otočit výsledek nebo minimálně vyrovnat, což se povedlo i v pátek s Chorvaty. Čím si to vysvětlujete?

Je v naší české povaze, že zápas, v němž prohráváme, nezabalíme. Stalo se to v kvalifikaci v Turecku, doma s Islandem, s Kazachstánem, Lotyši, obraceli jsme hodně zápasů. Tady byl obrat v utkání s Chorvaty nesmírně důležitý, udržel nás ve hře o postup.

Čím to je, že si neumíte zápas udělat jednodušší?

Těžko říct. Každý zápas chceme vyhrát. Ideální by bylo vést 3:0 a v klidu utkání dohrát. Jenže to tak není. Většinou inkasujeme jako první. Záleží také na tom, co nám soupeř dovolí. Španělé i Chorvati nám toho moc nedovolili. Musíme si dát pozor, abychom nemuseli obracet i zápas s Turky.

Jak skončí zápas mezi českým týmem a Tureckem?
Vyhraje Vrbův výběr
61,1 %
Utkání skončí remízou
12,1 %
Zvítězí Turci
26,8 %
Celkem hlasovalo 19608 čtenářů.

Reklama

Související témata: