Hlavní obsah

Po dvou zápasech ho prokleli, po gólu do Čechovy sítě je Yilmaz v Turecku národním hrdinou

Zdeněk Pavlis (Lens)Sport.cz

U Bosporu se stal rázem národním hrdinou. Přitom právě on a Arda Turan byli po prvních dvou vystoupeních Turků na evropském šampionátu drceni sžíravou kritikou, protože Turan a Burak Yilmaz s ním měli táhnout reprezentaci půlměsíce k úspěchům a výhrám. Až proti Čechům se ale zvedli. Legionář v čínských službách Burak Yilmaz dokonce tak, že dal rozhodující první gól a od českého legionáře ve službách UEFA Vladimíra Šmicra převzal cenu určenou pro nejlepšího hráče utkání.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Turečtí fotbalisté Burak Yilmaz (vpravo) a Volkan Sen oslavují gól proti České republice.

Článek

Jste velice zkušeným hráčem, legionářem k tomu, ale přesto jste dal Čechovi první gól na velkém turnaji. Parádní a pro osud střetnutí vlastně i rozhodující, takže musíte být v sedmém nebi.

Jsem moc rád, že jsem dal důležitý gól v rozhodujícím zápase, v němž nám všechno vyšlo. Byl to pro nás skvělý večer a pro mě gól.

Určitě satisfakce po všem, co jste v uplynulých měsících prožíval...

Byl to pro mě skutečně velice složitý rok, protože jsem byl několikrát vážně zraněný. V Číně jsem se připravoval tři měsíce se dvěma fyzioterapeuty. Těžké, náročné období. Byl jsem rád, že jsem se do nominace pro šampionát vůbec dostal.

A to se přitom na vás po utkáních proti Chorvatům a Španělům snesla tvrdá kritika.

Vy novináři se nikdy nezeptáte, co se děje, dostáváte informace z různých jiných zdrojů a nikdy se nezeptáte, zda jsou pravdivé či nikoli. Není to sice poprvé, co jsem se ocitl v takovéto situaci, ale pořád mě to překvapuje. Přitom my jsme tady ve Francii proto, abychom reprezentovali naši zemi, naše Turecko.

Zkuste tedy vysvětlit rozdíl, k němuž v duelu s Čechy došlo ve vašem výkonu? Proč byl úplně jiný než proti Chorvatům a Španělům?

Nejenže máme v mužstvu spoustu nezkušených hráčů, i pro mě jde o první velký turnaj, což nás všechny hodně v prvních zápasech ovlivnilo. Bylo to složité, komplikované, ale situaci jsme zvládli. Však znáte naše motto: Není konec, dokud sami neřekneme, že je konec.

Na třetím místě ve skupině jste sice skončili, ale musíte čekat, zda tři body a vaše pasivní skóre bude na osmifinále stačit. Zato Severním Irům jste udělali radost, neboť ti už jistotu mají.

Počkáme do středy na výsledky dalších utkání a uvidíme. Doufám, že se dál dostaneme a pak postoupíme hodně daleko.

Už vám Irové pogratulovali za to, že jste jim výhrou nad Čechy pomohli k postupu?

Nejde jen o jeden zápas, na šampionátu závisí na spoustě zápasů a faktorů. Vše souvisí se vším, i postup Irů.

Velkým překvapením pro českého soupeře musel být výkon Moraa, který ohromil všechny. Kde se v turecké reprezentaci najednou takové eso vzalo?

Jde o velmi zajímavého hráče, kterého jsem ani já neznal, ale když jsem ho spatřil na tréninku, poznal jsem, jak talentovaný je. A hlavně jak je cenný pro turecký fotbal. Je naším pokladem, který se teď upsal velkému klubu, Dortmundu.

Reklama

Související témata: