Hlavní obsah

Hořký debut! Ještě bych klidně týden zůstal, posteskl si Pudil, když musel opustit scénu ME

Radek Malina (Lens)Sport.czPrávo

Až na třetí pokus se český fotbalový obránce Daniel Pudil protlačil do nominace na mistrovství Evropy. Figuroval už ve výběrech pro šampionáty 2008 a 2012, až do Francie ale skutečně odcestoval. Startu se dočkal v třetím duelu skupiny D proti Turecku, který pro národní mužstvo znamenal po prohře 0:2 vyřazení.

Foto: Carl Recine, Reuters

Zklamaný Daniel Pudil po porážce od Turecka, která znamenal vyřazení z mistrovství Evropy.

Článek

„Byl to hořký debut," posteskl si třicetiletý borec anglického Sheffieldu. „Ale jsem rád za účast a alespoň jeden start. Každému se nepoštěstí, aby mohl hrát na mistrovství Evropy. Měli jsme skvělou partu, táhli za jeden provaz. V kvalifikaci i tady. Pochopitelně jsme chtěli projít do osmifinále. Ale objektivně jsme měli nejtěžší skupinu mistrovství," přemítal Pudil. „Já měl sezónu extrémně dlouhou. Vlastně jedenáct měsíců a rodiny jsem si moc neužil. Ale ještě bych raději minimálně týden zůstal ve Francii," netajil, jak moc jej vyřazení štve.

Před osmi lety Pudila o nominaci připravila po skvělé sezóně ve Slavii zlomená ruka při mistrovských oslavách. O čtyři roky později pak nervozita trenéra Bílka ze zdravotního stavu špílmachra Rosického, kvůli níž povolal na poslední chvíli Daridu a Pudil ostrouhal podruhé. Pak dva roky v reprezentaci chyběl. Až s nástupem Pavla Vrby se vrátil do národního týmu.

Rozhodly neproměněné české šance

Ve Francii první dva zápasy proseděl na lavičce náhradníků, při třetím duelu nahradil na levém kraji obrany Limberského. „Chtěl jsem si zápas maximálně užít a věřil v postupovou tečku. Je paradox, že končíme po nejlepším utkání, které jsme na šampionátu odehráli. Měli jsme spoustu šancí, ale neproměnili je," krčil rameny Pudil.

Z jeho strany padl rozhodující gól celé bitvy. „Ale já byl strašně vysoko, už jsem se nemohl vrátit. Roman Hubník vyvážel míč, já si nabíhal do křídla. Turci situaci vyřešili skvěle. Ale myslím, že i pak jsme se snažili hrát svůj fotbal. Konec je o to těžší, že se s Turky dalo hrát. Neměli moc šanci, nepustili jsme je k jejich typické hře," říkal borec, jenž má zkušenosti ze soutěží v Belgii, Itálii, Španělsku a Anglii.

I proto může porovnávat. A odmítá, že by český tým narazil ve Francii na výkonnostní strop. „Když vezmu českou ligu, nejde ji srovnávat s evropskými soutěžemi. Kluci v Česku kvalitu mají. Jenže když narazíte na týmy, které mají hráče z Realu nebo Barcelony, kvalita na jejich straně je pochopitelně odlišná. Ale lze to nahradit týmovým pojetím, bojovností," dumal Pudil, na co bude muset Česko sázet v bojích o mistrovství světa 2018, které hostí Rusko.

Reklama