Hlavní obsah

Collina chce trestat přestupky brankářů při penaltách

Rozhodčí na fotbalovém mistrovství Evropy by ve vyřazovacích bojích, které ve Francii začnou v sobotu, měli přísněji posuzovat přestupky brankářů při pokutových kopech. Prohlásil to předseda komise sudích UEFA Pierluigi Collina.

Foto: Darren Staples, Reuters

Předseda komise sudích UEFA Pierluigi Collina (dole vpravo).

Článek

Někdejší přední italský rozhodčí před startem osmifinále upozornil sudí na to, aby striktně dodržovali pravidlo, podle nějž má gólman, který předčasně opustí brankovou čáru a následně penaltu chytí, dostat žlutou kartu a pokutový kop má být opakován.

Neměla by se tak opakovat situace ze základní skupiny, kdy chorvatský gólman Danijel Subašič zlikvidoval penaltu španělského obránce Sergia Ramose, přestože už stál daleko před brankovou čarou. To se stalo za stavu 1:1 a Chorvaté si poté výhrou zajistili postup z prvního místa.

"Brankář se pohnul dopředu a rozhodčí si toho nevšiml. Byla to chyba, které se bohužel stávají. Ale jinak zápas odřídil dobře," uvedl Collina s tím, že hráči o přísnějším posuzování pokutových kopů před osmifinále informováni nebudou. "Každý by měl vědět, co může a nemůže. Tohle není práce rozhodčích a delegátů," dodal.

S výkony rozhodčích na šampionátu, kde dvě utkání odřídil i český sudí Pavel Královec, je zatím Collina spokojen. "Pořád pracujeme na zlepšení. Myslím, že hodně pomohlo, že před zápasy měli vždy dost informací o jednotlivých týmech. Pak jsou totiž o krok napřed," prohlásil.

Reklama