Hlavní obsah

Dva tréninky za cirkusem, pak večeře s dánským princem

VIBORG

První ostrý trénink v Dánsku absolvovali v pátek dopoledne čeští fotbaloví reprezentanti do jednadvaceti let před blížícím se mistrovství Evropy. Na maličkém stadiónu v Bjerringbro, vzdáleného patnáct kilometrů od Viborgu, byli stranou veškerého zájmu. Od organizátorů přidělený člověk z ochranky neměl žádnou práci, nezvané hosty nemusel vyhánět.

Foto: Radek Malina, Právo

Strečink českých fotbalistů do 21 let při přípravě na ME.

Článek

Ostatně, i kdyby někdo ze soupeřů českého týmu ve skupině poslal na trénink českého mužstva zvěda, bylo by prakticky nemožné ho zaregistrovat, pokud by nepřišel hlavní branou. Hřiště je obklopené škvárovou atletickou dráhou, kterou lemují vzrostlé smrky, vrby a habry. Směrem do centra městečka, kde probíhá koňský jarmark, je navíc vystavěný cirkus.

Osmitisícové městečko příjezd jednoho z osmi účastníků v sobotu startujícího šampionátu nijak nevzrušil. Před maličkou tribunkou na stožárech neustávající vítr čechral českou a dánskou zástavu, kterou doplňovala oficiální vlajka šampionátu.

Na jednom ze čtyř vedlejších tréninkových hřišť, se připravovali pod dozorem Petra Kouby, trenéra brankářů, strážci svatyně české jednadvacítky Marek Štěch, Tomáš Vaclík a Jan Hanuš. Na hlavní ploše úřadoval asistent trenéra Jan Suchopárek, když se hráči rozcvičovali.

Trenér Jakub Dovalil naordinoval dvouhodinový dril.foto: Právo/Jan Handrejch

V dalším průběhu už měl hlavní slovo trenér Jakub Dovalil.

Mladíci nacvičovali nejrůznější herní situace. Přechod do útoku, obsazování při bránění. „Dobře Mazda,“ chválil trenér Dovalil stopera Mazucha za rychlé přenesení hry. „Ondro, rychleji! Posun ti strašně trvá,“ káral naopak obránce Ondřeje Čelůstku asistent trenéra Suchopárek, sám bývalý zadák.

Dril trval dvě hodiny

Po bezmála dvouhodinovém drilu dopolední příprava skončila. Hráče potěšilo, že místo zdrženlivého řidiče pilotující autobus ráno, usedla při cestě zpět za volant pohledná řidička.

Po obědě měli hráči na pokojích naordinovaný odpočinek, vpodvečer absolvují druhý trénink. Místo naplánované cesty do Bjerringbro však trenér Dovalil ve snaze udělat vše pro pohodu svých svěřenců naordinoval přípravu v okolí jezera u týmového hotelu, kde si vystačili s dostatečně širokou travnatou pláží.

A zatímco po večeři fotbalisté vstřebávali dva tréninky, čtyři zástupci týmu vyrazili na slavnostní banket s dánským korunním princem. Frederik André Henrik Christian jako známý milovník sportu sezval zástupce všech týmů, pořadatelských měst a organizace UEFA do restaurace Golf nedaleko hotelu českého týmu, který zastupoval Ivo Sekerka, manažer mužstva, Rudolf Baťa, hlavní vedoucí výpravy, lékař Alexandr Kučera a tiskový mluvčí Jaroslav Kolář.

„Dostali jsme jasné pokyny, co je přípustné a co nikoliv. Musíme se na večeři dostavit třicet minut předem. Princ dorazí dvě minuty před dvacátou hodinou, kdy je naplánovaný začátek večeře,“ uvedla Betty Ilkivová Misbih, která je průvodkyní českého týmu.

Obsazení bylo přesně dané předem. „Odesílali jsme zástupcům královského dvora jména zúčastněných, aby princ v případě zájmu věděl, s kým hovoří. Také se jednalo o určení zasedacího pořádku,“ říkala česká rodačka žijící už dvaadvacet let v Dánsku.

Předem určené bylo oblečení. Pánové musí v obleku, slečna doprovázející českou výpravu půjde v oficiálním oblečení od UEFA. „Dostali jsme ho právě pro podobné příležitosti,“ vysvětlila.

Délku večeře nedokázal určit. „Záleží vyloženě na princovi. Nikdo od stolu nesmí odejít, dokud se nezvedne on,“ upřesnila, že vše je v režii budoucího panovníka Dánska. „Je v zemi strašně populární. Angažuje se ve sportovní sféře, v charitě. Všichni ho mají moc rádi. Navíc mistrovství Evropy je pro zemi velkou událostí, což večeře organizovaná princem jen potvrzuje.“

Reklama

Související témata: