Hlavní obsah

Nevyzpytatelný míč Speedcell Vaclíka ze spaní nebudí

Hudroval, kudy chodil. Ještě před týdnem brankář české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let Tomáš Vaclík nemohl přijít na jméno míčům, s nimiž se bude hrát v sobotu začínající mistrovství Evropy v Dánsku. Oficiálním balónem je upravená verze Jabulani od Adidasu zvaná Speedcell, s nímž se hrálo mistrovství světa v Jihoafrické republice 2010. „Čert, aby ten míč vzal,“ lamentoval při soustředění v jabloneckých Břízkách. Den před zápasem s Ukrajinou už dvaadvacetiletého gólmana nechávají míče, vyvedené v dánských barvách a s logem šampionátu, klidným.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Tomáš Vaclík.

Článek

Už jste si po týdnu soustředění na Speedcell zvyknul?

Už za sebou máme pár tréninků, tudíž jsem míče prostě nějak akceptoval. Ale pořád mě ještě někdy překvapí, jsou strašně nepředvídatelné. Hodně plavou. Myslím, že mohou sehrát při zápasech významnou roli z pohledu brankářů.

Čím je pro brankáře tak nepříjemný?

Mění směr a hodně rychle padá. Když se trefí čistým nártem, dělá neuvěřitelné věci. Uhne třeba o metr, výjimečně až o dva. Ale nechci, aby to znělo jako výmluva. Jsou pro všechny stejné. Zvyknout si prostě musím.

Oficiální míče Speedcell pro ME do 21 let v Dánsku.foto: Právo/Jan Handrejch

Setkal jste se s daným typem míčů poprvé?

Ne. Věděl jsem, co mě čeká. Měli jsme je na Žižkově v druhé lize, ale po podzimní části sezóny jsme se jich zbavili a vzali si od Adidasu jiný model. Nějaké zkušenosti už jsem měl. A pokud mám správné informace, první ligu budeme hrát znovu s Jabulani. Takže alespoň budu nachystaný.

Mohou vlastnosti míče kritizované vámi, ale i brankáři při loňském mistrovství světa v čele se Španělem Casillasem, využít útočníci?

Myslím, že těžko. Je třeba poměrně složité při trajektorii míče trefit balón po centru ideálně hlavou. Pro mě platí, že si musím vysoké míče ze stran dobře hlídat. Rozhodně jde však o výhodu pro záložníky při střelách z dálky.

Takže vás budí hrozba nepředvídatelného balónu ze spaní?

Vůbec ne. Já většinou spím před zápasem dobře. Vlastně jen před domácím barážovým duelem s Řeckem jsem nemohl zabrat. Moc jsem se nevyspal. Ale nakonec jsme vyhráli tři nula. Kdybych probděl noc před zápasem s Ukrajinci a zvládli jsme utkání stejným způsobem, vůbec bych se nezlobil...

Je Ukrajina příjemnějším soupeřem na vstup do šampionátu než Španělsko a Anglie, s nimiž poměří český výběr síly v dalších zápasech skupiny?

Myslím, že začínáme s nejtěžším možným soupeřem. Bez přehánění. Mají sedm hráčů z reprezentačního áčka, většina z protivníků nastupuje za Šachtar nebo Dynamo Kyjev. Mají obrovskou kvalitu. Ale nebojíme se. I z nás musí mít soupeři respekt. Velmi dobře si uvědomujeme, jak je vstup do turnaje důležitý, tudíž k utkání přistoupíme s maximální koncentrací. Abychom měli do dalších dvou zápasů psychickou i bodovou výhodu.

Reklama

Související témata: