Hlavní obsah

VIDEO: V sobotu Rocky, v neděli sovětská hymna! A pak snad budou Ukrajinci trpět

VIBORG

Jak nažhavené mužstvo ještě více rozpálit, aby zvládlo vstup do mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let? Český trenér Jakub Dovalil v sobotu při předposlední taktické poradě před nedělním úvodním zápasem s Ukrajinou promítl hráčům motivační video se záběry a fotografiemi od jejich začátků v reprezentaci ozvučené hudbou z filmu Rocky. A až půjde na zápas, pustí si hymnu už neexistujícího Sovětského svazu. „Nevymýšlím si. Přijde mi libozvučná,“ smál se trenér před sobotním tréninkem ve Viborgu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jakub Dovalil

Článek

Česká lvíčata se v Dánsku na šampionát, který už odstartoval prvními zápasy skupiny A, chystají od čtvrtka. Nyní už jen vylaďují poslední detaily, aby do nedělního prvního vystoupení s Ukrajinou vstoupili maximálně připravení. V sobotu absolvovali ještě před podvečerním tréninkem technicko taktickou poradu. Nic neobvyklého. Kdyby její součástí nebylo speciální motivační video.

„Vybral jsem sestřih určitých okamžiků z našich zápasů. Vše jsem navíc okořenil i staršími fotografickými snímky kluků z jejich zápasů ve dvacítkách. Chtěl jsem, aby byli pořádně nabuzení. Proto jsem ještě připojil hudbu z Rockyho. Žádný umíráček a uspávačku, ale motivační muziku,“ komentoval netradiční recept Dovalil.

Hráče zpestření přípravy zaujalo. „Husí kůže nám po těle tedy neběhala, ale šlo o výborné oživení vzpomínek. Promítají se stejní hráči, totožné okamžiky. Našich úspěchů. K tomu dobře vybraná hudba. Trenér ani sestřih nekomentoval. Vlastně jen k záběrům, na nichž je on sám, měl nějaké průpovídky,“ vykládal Bořek Dočkal, kapitán české reprezentace do jednadvaceti let. „Video netrvalo déle než tři minuty. Vážně šlo především o nabuzení,“ říkal trenér.

Svěřencům nechává při výběru hudby do kabiny volnou ruku. Nijak neřeší, co se před utkáním či tréninky hraje. „Sedneme si ve dvou nebo ve třech lidech. Uděláme výběr patnácti šestnácti písniček. Volíme z aktuálních věcí v hitparádě. Jde o moderní muziku, na Kabáty určitě nejedeme,“ vyprávěl Dočkal.

Běžecká vložka kompletního týmu na tréninkufoto: Právo/Jan Handrejch

Suchý je hlavní dýdžej, má několik poradců

A kdo že má v české kabině rozhodující slovo při určování hudební produkce? „Hlavní dýdžej je Marek Suchý. Na výběru se pak podílejí ještě Tomáš Pekhart, Lukáš Vácha, Marcel Gecov a já. Dáme hlavy dohromady a namixujeme muziku tak, abychom měli v kabině pořádnou atmosféru. Jsme sice v šatně jen chvíli, ale není příjemné být potichu jako myši,“ usmíval se Dočkal.

Trenér už má při hudební produkci svěřenců na stadiónu čtvrthodinovou porci vlastní oblíbené muziky v krvi. „Já si jedu pořád svoje. Pouštím si ruskou hymnu,“ překvapil novináře Dovalil. „Vážně, nedělám si legraci. Jde ještě o starou verzi z dob Sovětského svazu. Neříkám, že je hezká. Za totality jsme ji moc rád neměl. Ale je libozvučná. A nabudí mě,“ vyprávěl trenér české jednadvacítky.

Bez produkce z dob dávného socialismu si zápas nedokáže představit. „V kabině se sovětskou hymnou kluky nezatěžuji. Pustím si ji z laptopu na pokoji, než se jede na zápas. Třikrát za sebou jako smyčku,“ přiblížil předzápasové zvyklosti Dovalil.

Všechny myšlenky směřoval už k úvodnímu vystoupení na turnaji. „Není důvod být nervózní. Už stejně nic neovlivníme. Představu o sestavě mám. Určitě bude chytat Vaclík a nastoupí kapitán Dočkal. Zbytek uvidíte v neděli,“ říkal dobře naložený Dovalil a z míry ho nevyvedl ani fakt, že Ukrajinci zrušili oficiální trénink na stadiónu ve Viborgu. „Jen ukázali, jak vysoké mají sebevědomí,“ prohodil lakonicky trenér české jednadvacítky nevzrušeně s vírou, že zítra bude náš soupeř z Východu zkrocen a jeho sebevědomí roztrhané na kusy.

Reklama

Související témata: