Hlavní obsah

Cesta za snem startuje! Česko vstupuje do ME jednadvacítek bitvou s Ukrajinci

VIBORG

Dětské radovánky končí! Už žádné nezbedné dovádění a bago doprovázené salvami smíchu. Fotbalisté české reprezentace do jednadvaceti let dnes vstoupí ve Viborgu v 18 hodin do mistroství Evropy zápasem s Ukrajinou. Z hvězdiček a nadějí mají být ve vysněném scénáři na konci dánského turnaje hvězdy, které domů povezou medaili a místenku na olympijských hrách v Londýně 2012. K tomu je nezbytně nutné v nedělním večeru Ukrajince skolit.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Václav Kadlec v dresu reprezentace do 21 let v přátelském zápase s Ukrajinou.

Článek

„Pro psychickou pohodu je ideální výhra, protože od prvního zápasu na turnaji se vše odvíjí,“ přemítal trenér českého týmu Jakub Dovalil. Připouští i variantu nerozhodného výsledku. „Remíza nic neznamená. Nechá nás ve hře,“ mínil šéf lavičky.

O prohře se ani nezmíní. Nejde o žádnou nabubřelost či nezkrotné sebevědomí prezentované soupeřem ve výrocích, že turnaj přijel vyhrát. Český tým si je prostě vědom svojí síly.

Ukrajina je nejtěžší soupeř, má jasno Dovalil

„Už jsem zažil, že jsme první zápasy prohráli a stejně jsme postoupili ze skupiny se šesti body. Ale jít do utkání se Španělskem s vědomím nutnosti zvítězit by bylo složité. Mužstvu se lépe dýchá, když má tři body,“ říkal Dovalil. „Nikoho se nebojíme. Ani Ukrajinců. Jistě, jsou silní. Mají v týmu hráče z prvního reprezentačního mužstva a klubů jako Šachtar Doněck nebo Dynamo Kyjev, ale i za námi jsou skvělé výsledky a dobrá hra,“ nedělal si těžkou hlavu útočník Tomáš Pekhart.

Trenér Jakub Dovalil mezi hráčifoto: Právo/Jan Handrejch

Při vyslovení protivníků ve skupině, kde český tým narazí ještě na Španělsko a Anglii, budí Ukrajina nejméně obav. Ale pozor! Zdání klame. „Jde o nejtěžšího protivníka,“ nabádal Dovalil hráče k maximální koncentraci.

Silnou stránkou můžou být standardky

„Jádro tvoří hráčů Šachtaru a Dynama Kyjev, kteří mají zkušenosti s Ligou mistrů a Evropskou ligou. Osm z těch kluků je součástí prvního reprezentačního mužstva Ukrajiny, přičemž tím nemyslím, že chodí na lavičku,“ líčil český trenér.

Největší předností ukrajinského soupeře je ofenziva. „Skvělá přechodová fáze, výborné brejkové typy,“ uznale pokýval hlavou nad kvalitou protivníka Dovalil.

Stejně jako dokázal rozšifrovat možnou hrozbu, vypozoroval i cesty vedoucí k rozleptání ukrajinského sebevědomí. „Nedaří se jim bránění standardních situací. Nezachytávají stoprocentně náběhy z druhé vlny,“ věděl Dovalil.

Nervozita nepanuje

Přestože jde o největší turnaj jeho kariéry, nervozita ho nepřemohla. „Není důvod, protože nyní stejně už nelze nic dohnat. Věřím, že jsme dobře připravení a nic jsme nezanedbali,“ usmíval se trenér Česka, na jehož zápas Ukrajinou bylo podle zástupců UEFA včera prodáno sedm tisíc vstupenek. „Dobrá atmosféra by prospěla oběma týmům,“ doufal trenér v zaplněné tribuny.

Už od soboty měl jasno o základní sestavě. „Brankář Vaclík, v záloze kapitán Dočkal. Možná dojde i na nějaké překvapení,“ culil se trenér.

Zápas Česko-Ukrajina začne ve Viborgu v 18 hodin, přímý přenos vysílá ČT4, Sport.cz vám jej přiblíží v podrobné on-line reportáži. Hlavním rozhodčím je Srb Mažič.

<tbody><tr class="invert"><td><strong>Pravděpodobná sestava Česka:</strong> Vaclík - Vácha, Suchý, Mazuch, Čelůstka - Gecov - Dočkal, Hořava, Morávek, Kovařík - Pekhart.</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: