Hlavní obsah

Kapitán Dočkal zničil Ukrajince, lvíčata začala šampionát skvěle

VIBORG

Ukrajinci budili respekt, lvíčata je ovšem po přestávce rychle vyřídila. Především díky dvěma gólům kapitána Bořka Dočkala česká reprezentace skvěle vstoupila do mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Dánsku. Ve skupině B ve Viborgu porazila Ukrajinu 2:1 a může se soustředit na další těžké zápasy se Španělskem (středa 15. června) a Anglií (neděle 19. června), jejichž vzájemné utkání v neděli skončilo 1:1.

Foto: Reuters

Kapitán českých fotbalistů Bořek Dočkal se raduje se spoluhráči Lukášem Váchou a Ondřejem Čelůstkou z gólu do sítě Ukrajiny.

Článek

Lvíčatům bylo hned od losu základních skupin jasné, že první zápas je klíčový. Vždyť dalšími soupeři budou Španělé a Angličané... Jenže Ukrajinci cestou na šampionát vyřadili Francouze či Holanďany a zařadili se mezi černé koně turnaje.

Úvodní oťukávání netrvalo dlouho. Dočkal již v 5. minutě z přímého kopu našel Pekharta, kanonýr týmu však nezakončil. Čelůstkův centr po rychlé kombinaci s Dočkalem pak k jedinému českému útočníkovi nedoputoval. Ukrajinci odpověděli stejně. Také jejich akce byly nebezpečné, ale bez přesného zakončení.

Lukáš Vácha a Ukrajinec Roman Zozulia (vpravo) bojují o míč v úvodním utkání skupiny B na ME jedenadvacetiletých v Dánsku.foto: Reuters

Dirigentem hry českého týmu byl od začátku kapitán Dočkal. Další jeho centr byl lahůdkový, Pekhart se po něm vrhl rybičkou a jen těsně na míč nedosáhl... Jakmile dostali mladí Češi trochu prostoru, dokázali toho využít, ani Hořava ovšem po přečíslení branku netrefil. Nadějnější byla Čelůstkova hlavička po přímém kopu Kovaříka, ale znovu branku těsně minula. Závěr prvního poločasu patřil Ukrajincům. Nahrála jim i hrubka Suchého, Zozuljovu střelu však stačil zblokovat druhý stoper Mazuch.

Do druhého poločasu nastoupil Morávek místo Hořavy a český tým začal předvádět mnohem aktivnější hru. Podstatné bylo, že brzy přinesla góly! Na Čelůstkův centr si do šestnáctky naběhl Dočkal, nic nevymýšlel a pohotovou střelou z voleje trefil ručník v ukrajinské síti. Kapitán lvíčat nebyl k zastavení. O sedm minut později si naběhl na nezištnou přihrávku libereckého parťáka Váchy a přesnou střelou k tyčí zasadil Ukrajincům druhý úder. A to ještě měli štěstí, že gólovou hlavičku Čelůstky stačili na brankové čáře vyhlavičkovat...

Češi zápas kontrolovali, v 87. minutě si ovšem závěr zbytečně zkomplikovali. Ztratili míč na vlastní polovině, Ukrajinci prchli do bleskového brejku a střídající Bilij ho přesnou střelou proměnil. V nastavení musel tým podržet brankář Vaclík, tři body si už Češi vzít nenechali.

Česká republika - Ukrajina 2:1 (0:0)
Branky: 49. a 56. Dočkal - 88. Bilij. Rozhodčí: Mažič (Srb.) - McGrath (Ir.), Koskela (Fin.). ŽK: Pekhart, Gecov, Morávek, Vácha - Zozulja. Diváci: 4500.
ČR: Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Dočkal, Hořava (46. Morávek), Vácha (90. Mareček), Kovařík (75. Hloušek) - Pekhart. Trenér: Dovalil.
Ukrajina: Kanibolickij - Butko, Rakickij, Kryvcov, Putivcev - Česnakov, Stěpanenko (54. Parcvanija) - Morozjuk (64. Bilij), Konopljanka, Jarmolenko (87. Kravec) - Zozulja. Trenér: Jakovenko.
Herning: Španělsko - Anglie 1:1 (1:0)
Branky: 14. Herrera - 88. Welbeck. Rozhodčí: Strömbergsson (Švéd.).
Tabulka:
1. Česko 1 1 0 0 2:1 3
2. Španělsko 1 0 1 0 1:1 1
2. Anglie 1 0 1 0 1:1 1
4. Ukrajina 1 0 0 1 1:2 0

Reklama