Hlavní obsah

Dočkal smetl Ukrajince a táta nesmí kouřit

VIBORG

Kapitán spasil loď na rozbouřeném moři. Česká fotbalová reprezentace do 21 let se v úvodním vystoupení na mistrovství Evropy v Dánsku s Ukrajinou trápila. Do poločasu nemohla najít tvář. Ale po pauze Bořek Dočkal dvěma slepenými góly rozmetal naděje ambiciózního protivníka a tým trenéra Dovalila výhrou 2:1 vystřelil do oblak euforie.

Foto: Reuters

Bořek Dočkal se raduje z gólu do sítě Ukrajiny v úvodním zápase na ME v Dánsku.

Článek

„Vstup do druhého poločasu jsme měli celkem slušný. Dvě střely, dva góly,“ usmíval se blaženě Dočkal, kapitán českého výběru. Dobře věděl, že do přestávky se jeho tým trápil. „Neměli jsme odražené míče a náš pohyb nebyl dobrý. Ale žádný velký bugr v kabině o přestávce nebyl. Trenér nás spíše uklidňoval a věcně vystihnul chyby, jichž jsme se dopustili,“ vyprávěl liberecký záložník, jenž byl vyhlášený mužem zápasu.

Jeho velké chvíle přišly po přestávce. Po přihrávce Čelůstky švihl levou nohou a balón zapadl přesně k tyči. „Míč jsem měl na dlouhou nohu, ale překvapilo mě, kolik prostoru mi Ukrajinci nechali na zakončení,“ přiznal Dočkal, jemuž na vítěznou trefu nabil parťák z Liberce Lukáš Vácha. „Možná se zdálo, jaký mám přehled, když jsem míč tak uklidil, ale měl jsem kliku,“ přiznal po dvou trefách levou nohou.

Kapitán českých fotbalistů Bořek Dočkal se raduje se spoluhráči Lukášem Váchou a Ondřejem Čelůstkou z gólu do sítě Ukrajiny.foto: Reuters

„Nemohu říct, že bych ji měl na opírání nebo byla béčková. S tátou jsem už v dětství hodně piloval hru oběma nohama. Hodil mi deset míčů na pravou pro přihrávku, deset na levou. V pěti letech jsem si neuvědomoval, jak důležitá je vyváženost pro kariéru. Tudíž můj dík patří otci. Ostatně dvěma góly v jednom zápase jsem hodně udělal pro jeho zdraví,“ vyprávěl Dočkal, že ho hřeje nejen bilance z utkání s Ukrajinou, ale i naplnění dávné sázky.

„Mám s tátou už tři roky dohodu, že když vstřelím dva góly, přestane kouřit. Je labužníkem přes doutníky. Nyní se nemůže na nic vymlouvat. Po dvou gólech na mistrovství Evropy nelze závazek nesplnit,“ culil se Dočkal.

„Hned jsem si naši sázku vybavil po druhé brance, protože jsem byl velmi blízko jejímu naplnění už několikrát v minulosti. Třeba jsem se trefil na začátku utkání, ale druhou trefu jsem přidat nedokázal. Vlastně jsem ho vyléčil,“ smál se spasitel českého týmu. „A kdyby náhodou v reakci na nedostatek nikotinu přibral, začne cvičit. Prostě jsem dvěma góly pomohl jeho zdraví,“ přemítal s šibalským úsměvem Dočkal.

Reklama