Hlavní obsah

Studená sprcha pro lvíčata. Španělé byli o třídu lepší, výhru jistil dvěma góly Adrián

VIBORG/PRAHA

Španělsko není Ukrajina. A čeští fotbalisté do 21 let po úspěšném vstupu do evropského šampionátu tvrdě narazili. Tým z Pyrenejského poloostrova přehrál výběr trenéra Jakuba Dovalila o třídu a po zásluze zvítězil po gólech Adriána 2:0. Češi tak nevyužili možnost pojištění postupu do bojů o medaile ze skupiny B a v neděli svedou souboj o místo v semifinále proti Anglii (20:45, přímý přenos ČT4).

Foto: Henning Bagger, Reuters

Španělský fotbalista Lopez Adrián (vlevo) oslavuje svou druhou trefu do české branky na ME hráčů do 21 let.

Článek

"Stále není nic ztracené, pořád máme postup ve svých rukách," uklidňoval situaci bezprostředně po zápase Dovalil. "Naše skupina je extrémně těžká, už před šampionátem jsem říkal, že se bude bojovat až do konce," připomněl své proroctví vyřčené v předvečer turnaje.

Úspěšná parta proti Španělsku nefungovala 

Povedený druhý poločas v duelu s Ukrajinou kouči napověděl sestavu na Španělsko a na trávník vyběhli hned od začátku Morávek s Hlouškem, zatímco Kovařík s Hořavou zasedli na lavičce. Jenže podobně jako v prvním duelu, zahájili mladí Češi souboj s týmem z Pyrenejského poloostrova bezkrevně a až příliš brzy se začali řídit podle not soupeře, namísto aby sami tvořili hru.

Narůstající tlak Španělů vyústil po deseti minutách dobývání české šestnáctky ve stoprocentní šanci nehlídaného Maty, který dostal míč napříč vápnem na zadní tyč, reflexivní zákrok gólmana Vaclíka a pohotový odkop Lecjakse ale zabránil otevření skóre. Varování však nepadlo na úrodnou půdu, či spíše nebylo v silách Čechů obrázek hry změnit.

A v 27. minutě proto přišel spravedlivý trest. Španělé nadvakrát vytáhli míč na hranici české šestnáctky, napodruhé se ujal balónu Adrián a křižnou přízemní ranou k tyči nedal Vaclíkovi šanci. Před koncem poločasu vyslal drzou dalekonosnou ránu na levý horní růžek Muniain, český gólman ale míč – mířící nad břevno – kontroloval. Až těsně před prvním hvizdem se konečně dostala do šance i lvíčata, Pekhart ale šikovný centr Čelůstky vyslal nad břevno.

Adam Hloušek (vpředu) se snaží zpracovat míč před dotírajícím hráčem Španělska.foto: Reuters/Henning Bagger

Stejně jako proti Ukrajině proto musel Dovalil svůj tým o pauze srovnat a z hřiště musel Pekhart, kterého nahradil Kozák. Jenže ani přítomnost vycházející hvězdy z římského Lazia na Španěly nezapůsobila a jen dvě minuty po začátku druhé půle přišla studená sprcha: Mata zařídil průnik do české šestnáctky, Adrián se krásně zbavil Mazucha a střelou ke vzdálenější tyči prostřelil Vaclíka podruhé.

Španělé v dalším průběhu pohodlně kontrolovali hru a po většinu času drželi míč na svých kopačkách. Náznak oživení hry českého týmu přinesl příchod Kadlece, který v 63. minutě nahradil Morávka. Hned první nadějný průnik ale pokazila nepřesná přihrávka Váchy a další snaha českých barev nebezpečí pro španělskou branku nepřinesla.

Fotbalisté Španělska oslavují gól Lopeze Adriána v duelu proti Česku.foto: Reuters/Henning Bagger

Čtvrt hodiny před koncem druhé půle naopak málem přidal třetí španělský gól obránce Botía a Dovalil reagoval stažením Hlouška, místo kterého přišel Černý. A nový muž na hřišti se takřka okamžitě ocitl v zajímavé pozici, důsledná obrana soupeře mu ale nedovolila zakončit chytrý Lecjaksův centr. V samém závěru zápasu měl gól na hlavě Čelůstka, gólman De Gea ale stihl míč padající k levé tyči vyrazit a skóre se už nezměnilo.

Český tým tak nepotvrdil tříbodový zisk z úvodního duelu s Ukrajinou a své bodové konto nerozšířil. Postup do bojů o medaile má ale stále ve svých rukách a v neděli bude hrát o semifinále proti Anglii. Ta i ve druhém střetnutí ve skupině B klopýtla a po remíze 0:0 s Ukrajinou má na kontě dva body. Ukrajinci jsou čtvrtí s jedním bodem.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let - skupina B (Viborg)
Česko - Španělsko 0:2 (0:1)
Branky: 26. a 47. Adrián. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.) - Liany (Izr.), Filacchione (It.). ŽK: Vácha, Mazuch - Javi Martínez, Mata, Botía. Diváci: 4662.
Česko: Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Dočkal, Morávek (63. Kadlec), Vácha - Pekhart (46. Kozák), Hloušek (77. Černý). Trenér: Dovalil.
Španělsko: De Gea - Montoya, Botía, Domínguez, Rosello - Thiago, Javi Martínez, Herrera - Mata (88. Nsue), Adrián (74. Parejo), Muniain (83. Capel). Trenér: Milla.
Tabulka sk. B
1.Španělsko21103:14
2.Česko21012:33
3.Anglie20201:12
4.Ukrajina20211:21

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články