Hlavní obsah

Jahodový dort a skluzavky v aquaparku! Češi zapomínali na španělské mimozemšťany

VIBORG

Zapomeňte na mimozemšťany! Tak znělo motto čtvrtečního dne českých fotbalových reprezentantů do 21 na mistrovství Evropy v Dánsku. Svěřenci trenéra Dovalila ve čtvrtek nestačili při druhém vystoupení ve skupině B na Španělsko (0:2) a k absolutní jistotě postupu do semifinále musí porazit v neděli Anglii. Ale žádná skepse tým nezasáhla. Především únava byla patrná ve tvářích reprezentantů Česka při tréninku ve Viborgu.

Foto: Radek Malina, Právo

Čeští reprezentanti do 21 let. Zleva Tomáš Vaclík, Tomáš Hořava, Lukáš Vácha, Marcel Gecov, Ondřej Mazuch a Michael Rabušic.

Článek

„Krásně se na Španěly z brány koukalo. Oni snad dělají jiný sport než my,“ vracel se s úsměvem k zápasu brankář Tomáš Vaclík. „Pořád jsme jenom běhali sem a tam, jenže balón jsme neměli. A když snad na chviličku ano, tak jsme prostě na pořádný útok z předešlého nahánění Španělů neměli síly. Muselo to vypadat směšně,“ přiznával záložník Marcel Gecov. „Potkal jsem už hodně týmů. S reprezentací, ve Slavii či v Palermu, ale žádný soupeř nebyl tak vyspělý,“ skláněl se před španělským sokem i obránce Ondřej Čelůstka.

S odstupem bylo všem jasné, že souboj připomínal střet s mužstvem z jiné galaxie. „Rozhodně nejsme zlomení. Není důvod. Je třeba přijmout rozdíl v kvalitě ve srovnání se Španělskem. A proti Anglii dokázat, že fotbal hrát umíme,“ říkal Gecov.

Češi začali ozdravnou kůru po španělské lekci ještě ve středu v noci po utkání. Při večeři zazpívali Happy birthday kustodovi Jaroslavu Farářovi, který v den zápasu slavil padesáté narozeniny. Dárkem mu měl být bodový zisk, nakonec se musel spokojit jen s věncem z květin v tichomořském stylu a s jahodovým dortem. „Nakrájel jsem ho a podělil hráče,“ říkal kustod českého týmu po čtvrtečním tréninku. „Po šampionátu mám naplánovanou oslavu ve Štiříně. Doufám, že mi kluci dopřejí stylový dárek v podobě medaile,“ usmíval se Farář po čtvrtečním dopoledním tréninku v Bjerringbro.

Ondřej Mazuch (vlevo) a Ondřej Čelůstka na tréninkufoto: Právo/Radek Malina

Náhradníci absolvovali plnou dávku pod taktovkou asistenta trenéra Jana Suchopárka, borci ze základní sestavy bitvy se Španělskem jen výklus za dohledu fyzioterapeuta Edwina Mahra a maséra Petra Kádnera. Následovalo krátké protažení. Nikdo z borců neměl v tváři zmar. Spíše úsměvy a občasné vtípky bylo možno registrovat v houfu opor jednadvacítky. „Ještě jsme rozebírali Španěly. Vlastně jsme se klaněli jejich umění,“ přiznával Čelůstka.

V pravé poledne borci nasedli do autobusu a vyrazili na zpáteční cestu do hotelu ve Viborgu, který znovu zkrápěl hustý déšť. Odpoledne zpestřil netradiční způsob rehabilitace. Hráči vyrazili do aquparku ve Viborgu, kde dováděli na spletenci skluzavek. Další vyplavovali únavu v bazénu, nechyběla ani vířivka a sauna. Vpodvečer měli reprezentanti volno.

V pátek trenér Jakub Dovalil zrušil odpolední přípravu. „Zápas se Španělskem dal klukům po běžecké stránce hodně zabrat. Před Anglií je hlavní nabrat sílu a dobře si odpočinout,“ vysvětlil rozhodnutí šéf českých mladíků.

Hráči budou formu na tréninkové ploše v Bjerringbro před rozhodujícím nedělním zápasem s Angličany ladit jen dopoledne, v sobotu už bude na programu oficiální předzápasový trénink na stadiónu ve Viborgu.

Reklama

Související témata:
Aquaparky