Hlavní obsah

Gecov ze Sparty strach nemá: Je potřeba udělat krok vpřed

Velký fotbalový krok čeká s největší pravděpodobností Marcela Gecova, záložníka české fotbalové reprezentace do 21 let, po návratu z mistrovství Evropy v Dánsku. S největší pravděpodobností přestoupí z Liberce do Sparty. Do týmu českého vicemistra by se rád vracel minimálně jako účastník semifinále šampionátu na severu Evropy. „Nebojím se přestupu do Sparty, ani Anglie,“ říká s úsměvem třiadvacetiletý borec, který je odchovancem Slavie Praha.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Marcel Gecov (vlevo) se raduje z branky.

Článek

Jak vypadá situace kolem vašeho přestupu z Liberce do Sparty?

Nejvíce záleží na domluvě klubů. Já jsem vše probíral s manažerem Jiřím Müllerem a shodli jsme se, že jde o mimořádně lákavou nabídku. Sparta by pro mě byla krokem vpřed v mojí kariéře.

Jste s někým ze Sparty v kontaktu?

Ne. Nemluvil jsem s nikým. Plně se koncentruji na naše zápasy na mistrovství Evropy.

Nezrazují vás od přesunu na Letnou léta prožitá v mládí ve Slavii?

Neřeším, jestli jsem odchovancem Slavie. Dnes už hráči nezůstávají v jednom klubu celou kariéru. Sparta je podle mě jedním z nejlepších klubů v lize. Možná nejlepším úplně. A kdo by nechtěl hrát s nejlepšími...

Spoluhráč z reprezentace do 21 let Tomáš Pekhart ve Spartě na jaře hostoval a příliš nadšený klub neopouštěl. Nepídil jste se u něj po informacích?

Ne. Přesně neznám okolnosti Tomášova působení ve Spartě. A přeci jen on hraje jiný post než já.

Nicméně velká konkurence bude ve Spartě bezpochyby i na vašem místě ve středu zálohy?

Rozhodně ano. Ale já se chci zlepšovat. A už jen srovnání na tréninku mě může posouvat dále. Cítím, že bych měl v kariéře udělat krok vpřed. Rozhodně ze Sparty nemám strach.

Máte představu, kdy by se měl váš přesun z Liberce na Spartu dořešit?

Snad po šampionátu. Nyní se skutečně věnuji jen reprezentaci.

V neděli vás čeká poslední zápas skupiny s Anglií. Jaká je v týmu nálada po středečním souboji se Španělskem?

Horší by bylo prohrát zápas, v němž budeme lepší a dostaneme gól ze standardky. Je třeba přijmout, že Španělé nás přehráli. Nikdo z nás se nehroutil. Měli jsme dlouhou šňůru bez porážky. Nyní musíme ukázat, že fotbal hrát umíme. Viděli jsme zápas Anglie s Ukrajinou. Myslím, že styl ostrovního fotbalu by nám mohl vyhovovat. Určitě se ostrovního soupeře nebojíme.

Proti Španělsku jste postrádal pocit, že český tým fotbal umí?

To bylo cvičení bez balónu, které mě nebavilo. Je psychicky hodně náročné lítat nahoru a dolů, pořád bez míče. Člověk pak ani nemá síly, aby zaútočil.

Je možné se v budoucnosti Španělsku postavit a porazit ho? Nebo jde o nerovné měření bez naděje na úspěch?

Na stylu, který praktikují Španělé, se musí pracovat od malička. My máme doma pomalu šest měsíců sníh, běháme tři měsíce s válci na zádech, tři měsíce na umělé trávě. Rozdíl potom být musí.

K absolutní jistotě postupu do semifinále potřebujete zvítězit, za určité konstelace však stačí i remíza. Budete volit opatrnější styl hry i s ohledem na vývoj druhého utkání?

Rozhodně nebudeme bránit nerozhodný stav. Nedopadlo by to dobře. Já už zápas v podobném duchu zažil. V Liberci jsme měli v Evropské lize po prvním zápase s Dinamem Bukurešť tříbrankový náskok a ještě hráli doma. A stejně jsme vypadli.

Reklama

Související témata: