Hlavní obsah

Odříznutý kanonýr Pekhart strádá, v pondělí nechce na dovolenou

Radek Malina (Viborg)Sport.czPrávo

Nejlepší střelec celé kvalifikace, nejen z pohledu českého týmu, na evropském šampionátu hráčů do 21 let strádá. Útočník Tomáš Pekhart devíti góly vystřílel výběru trenéra Dovalila místenku pro mistrovství v Dánsku, na severu Evropy je zatím ale neviditelný.

Foto: Radek Malina, Právo

Tomáš Pekhart se protahuje po tréninku české jednadvacítky v dánském Viborgu.

Článek

Přitom na šampionát odjížděl jako druhý nejlepší střelec české Gambrinus ligy s osmnácti góly, i přes rozporuplnou pozici během jarní sezóny ve Spartě. Jenže během devadesáti minut s Ukrajinou a prvního poločasu se Španěly se neprosadil.

„V prvním utkání s Ukrajinou jsme hráli na jednoho útočníka a já zůstal na hrotu hodně odříznutý od spoluhráčů. Ale byl jsem na takovou alternativu připravený. Snažil jsem se bojovat,“ ohlíží se za duelem, v němž český tým vyhrál 2:1.

Pekhart v neděli zahrozil jednou střelou mimo tyče, pak zaujal ještě opakovaným hraním rukou, za což si vykoledoval žlutou kartu a varování od sudího při východu z kabin o přestávce, že v případě opakování teatrálních gest půjde předčasně do sprch.

Proti Španělům se pak i Pekhart stal součástí českého komparsu. „Byli jsme vpředu dva, a tak jsem doufal, že se k balónu dostaneme. Ale nestalo se. Musím přiznat, že Španělé hráli fotbal z jiné planety,“ rekapituloval nevydařený zápas s výsledkem 0:2 Pekhart.

Není důvod věšet hlavy

„Člověk se musel až smát, když viděl, jak nás rozebírali. Nečekal jsem, že budou tak dobří. Třeba na mistrovství světa dvacítek nás takhle neškolili ani Brazilci. I proto není důvod věšet hlavy. Myslím, že poprvé v éře tohoto mužstva si můžeme v klidu říct: Na ty jsme neměli,“ přemítá dvaadvacetiletý útočník.

Není zvyklý zůstávat dlouho bez gólu. „Pro sebevědomí střelce není nic horšího,“ přiznává. V Dánsku se zatím nedostává ani do šancí. Není proto divu, že současný stav Pekharta tíží. „Běháte bez balónu sem a tam, strašně rychle ztrácíte síly. A efekt žádný,“ krčí rameny. Dostává příliš málo balónů, než aby se mohl prosadit.

Pevně doufá, že v neděli proti Anglii bude líp. „Jsem přesvědčený, že není tak silná jako Španělsko,“ míní útočník, jenž v Anglii působil. Dva a půl roku se zkoušel prosadit v Tottenhamu, krátce okusil při půlročním hostování také kabinu v Southamptonu. „Přestože si mnozí myslí, jak moc Angličany znám, není to pravda. Hrál jsem vlastně jen s Dannym Rosem a zbytek mužstva mám v hlavě pouze z televize. I proto zápas neprožívám z pohledu nějakého kamarádství. Prostě je chci porazit, jako každého jiného,“ usmívá se útočník.

Po evropském šampionátu a krátké dovolené zamíří do Norimberku, kde ho čeká nové angažmá. Doufá, že mu odpočinek před nástupem na novou štaci nezačne už v pondělí.

Reklama