Hlavní obsah

Kapitán Dočkal: S Anglií vyhrajeme a Ukrajina nám bude lhostejná

Jen pár desítek hodin dělí českou fotbalovou reprezentaci do 21 let od klíčového zápasu evropského šampionátu v Dánsku. Pokud svěřenci trenéra Dovalila v nedělní bitvě s Anglií ve Viborgu (20.45 hodin) zvítězí, budou mít jisté semifinále mistrovství a přiblíží se naplnění snu o účasti na olympijském turnaji v Londýně 2012. Pokud Španělsko neprohraje s Ukrajinou, bude českému výběru stačit i remíza. „Ale já věřím, že Angličany porazíme a bez ohledu na výsledek druhého zápasu skupiny projdeme do semifinále,“ říká Bořek Dočkal, kapitán českých mladíků.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Záložník Bořek Dočkal na tréninku fotbalové reprezentace do 21 let.

Článek

Jaké je rozpoložení ve vašem týmu před rozhodující bitvou o postup do semifinále mistrovství Evropy hráčů do 21 let s Angličany?

Všichni jsme přesvědčení, že zvítězíme a budeme hrát semifinále. Uvědomujeme si výjimečnost Španělska, které nás v druhém utkání na turnaji přehrálo, takže jsme se snažili naladit do pohody a maximálně se koncentrovat.

Poznamenala tým prohra v druhém zápase skupiny hodně?

Ne. Kdyby nám někdo před mistrovstvím nabízel takovou pozici, z níž bude s největší pravděpodobností potřeba jen bod k postupu, nezlobili bychom se. Každopádně spíše než negativní pocity všichni cítíme touhu potkat Španělsko na turnaji ještě jednou. Jde o velkou motivaci. Protože se porazit dají. Ne pravidelně, ale jednou ano...

Fotbalisté reprezentace do 21 let Bořek Dočkal, Jan Morávek a Jan Lecjaks (zprava).foto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Radek Malina

Čtvrteční odpoledne jste netradičně trávili v aquaparku. Jak jste narušení zaběhnutého programu přijali?

Šlo o skvělý relax. Už jsme spolu skoro tři týdny. Změna je tudíž vítána. Není možné být pořád jen na hotelovém pokoji a koukat se na filmy. Proto jsme všichni využili možnost trávit čas společně. Nemohu říct, že bychom se nudili. Každý z nás si najde něco, jak se zabavit. Někdo je třeba zvyklý odpočívat a chodit spát. Ale extra zábava to není, když jste čtrnáct dnů na jednom místě.

Je Anglie, kterou potkáte v nedělním zápase, slabší než Španělsko?

Záleží na činnosti, podle níž chcete týmy posuzovat. Španělé jsou jedineční v držení míče. Ale anglický výběr má zase jiné přednosti. Trenéři nám jejich hru ukazovali. Mají fyzicky hodně vyspělé hráče. Jsou silní v soubojích. A jejich tři útočníci jsou nesmírně rychlí. Každopádně věřím, že styl Anglie pro nás bude přijatelnější a budeme schopni odehrát vyrovnaný zápas.

Pořád zastáváte názor, že jsme ve srovnání se soupeři hladovější po úspěchu na mistrovství Evropy a účasti na olympijských hrách v Londýně 2012?

Jistě. Doufám, že po jednom zápase se nic nezměnilo. Španělsko je jediný soupeř v Evropě, který s námi může takhle zamávat. Pro psychiku bylo pochopitelně těžké, když nás Španělé přejeli takovým způsob. Ale utkání, jaké jsme absolvovali ve středu, hrajete jednou za život. V hlavách máme, že hrát lze s každým. Angličané zajisté chtějí mít medaili z mistrovství Evropy. Ale my kromě medaile chceme ještě na olympijské hry, které má soupeř jisté. Věřím, že v semifinále evropského šampionátu budeme.

Bořek Dočkal se raduje z gólu do sítě Ukrajiny v úvodním zápase na ME v Dánsku.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>

Do jaké míry je po dosavadním průběhu skupiny B reálné, aby Ukrajina porazila Španělsko, a tudíž dostala ze hry český i anglický tým?

Když si promítnu naše předešlé zápasy, nemělo by se to stát. My rozhodně nemáme v úmyslu hrát na remízu a spoléhat, že Španělsko v posledním zápase skupiny neprohraje. Takové kalkulace jsou ošidné a mohou se strašně vymstít. Věřím, že v neděli večer vyhrajeme, a pak nám může být výsledek Ukrajiny ukradený.

Reklama