Hlavní obsah

Římský gladiátor jde do hry! Českou ofenzivu proti Albionu povede Kozák

VIBORG

Grande Libor! Útočník římského Lazia Řím Libor Kozák má spasit český fotbalový tým do jednadvaceti let v rozhodující bitvě skupiny B na mistrovství Evropy s Anglií (20.45 hodin). Češi potřebují k absolutní jistotě postupu do semifinále zvítězit, za jistých okolností je dál posune i remíza. Nikdo však nechce spoléhat na pomoc Španělů. I proto trenér Dovalil s největší pravděpodobností nasadí do hry útočníka, který zatím v Dánsku v základní sestavě nebyl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Suchý (vlevo) stíhá Libora Kozáka.

Článek

„Umím si představit cokoliv,“ komentoval s úsměvem trenér český mladíků případné změny v sestavě na postu útočníka. Pokud by totiž nastoupil Kozák, zůstal by na lavičce Pekhart, s devíti góly nejlepší střelec českého týmu v kvalifikaci.

Dovalil už předem avizoval, že se vrátí k rozestavení s jedním útočníkem po experimentu s dvěma hroty v utkání se Španělskem. A kdo bude operovat na dostřel anglického brankáře?

„Dáme na intuici. Rozhodně na hrotu nastoupí někdo z hráčů, kteří už do šampionátu zasáhli. Pekhart odehrál poločas a půl, Kozák pětačtyřicet minut,“ shrnul šéf české lavičky dosavadní vystoupení českých forwardů. Ani jeden z nich gól nevstřelil, přičemž ještě na jaře útočník Sparty se za 135 minut na trávníku dostal dvou šancí. Je tak nadmíru jisté, že trenér zkusí ofenzivu oživit útočníkem, který si na jaře získal pozici v římském Laziu.

Útočník Libor Kozákfoto: Právo/Jan Handrejch

Místo vykartovaného Váchy nastoupí v záloze s největší pravděpodobností Mareček z belgického Anderlechtu. „Situaci při hledání nejvhodnějšího obsazení postu se vyřešila zraněním Hořavy,“ připomínal trenér pohmožděný kotník olomouckého středopolaře z pátečního tréninku.

Dovalil před bitvou s Anglií nemusel mužstvo nijak mimořádně motivovat. „Všichni vědí, že případná prohra znamená konec. Už nikdy více bychom se v daném složení nesešli. Kluci jsou maximální koncentrovaní,“ ujišťoval český trenér.

Trenér Jakub Dovalilfoto: Právo/Jan Handrejch

K postupu musí jeho svěřenci Anglii porazit, a pak se nemusí ohlížet na výsledek zápasu Španělsko-Ukrajina. Naopak v případě klopýtnutí Španělů, ať už v podobě remízy či prohry, by dokonce Češi skupinu B s šesti body vyhráli. Pokud Španělsko vyhraje či bude remizovat, stačí českým mladíkům k postupu i nerozhodný výsledek. Stejně jako v případě, že Ukrajinci porazí Španělsko o čtyři branky a Dovalilův tým bude mít při remíze v konečném součtu více branek než španělský sok.

„Nepochybně je strašnou výhodou, že všechny týmy jsou pořád ve hře a tudíž ani Španělsko nemůže zápas s Ukrajinci vypustit, protože by také mohlo jít z kola ven,“ lebedil si Dovalil a nepochyboval o motivaci Angličanů, byť místo na olympijských hrách v Londýně mají jisté na rozdíl od všech zbývajících týmů evropského šampionátu. „Jsou fotbalovou velmocí. A kdyby měli chybět mezi čtyřmi nejlepšími týmy Evropy, jednalo by se o ostudu. Ale je v našich silách je porazit a do semifinále postoupit,“ tvrdil trenér české reprezentace.

Zápas Česko-Anglie začne v neděli ve Viborgu ve 20.45, hlavním sudím je Ital Tagliavento. Podrobnou on-line reportáž z utkání sledujte na Sport.cz, přímým přenosem zápas vysílá ČT4.

<tbody><tr class="invert"><td>Pravděpodobná sestava Česka: </td></tr><tr class="highlight"><td>Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Dočkal, Mareček, Morávek, Kovařík - Kozák.</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: