Hlavní obsah

Dovalil o famózním tahu: Nezpanikařili jsme, proto máme semifinále

Radek Malina (Viborg)Sport.cz

Geniální a promyšlený tah? Nebo jen štěstí? Čert to vem. Trenér Jakub Dovalil dvojím střídáním v závěru totálně změnil osud zápasu Česko-Anglie na mistrovství Evropy hráčů do 21 let. Zajistil si slávu a uznání. Však už se mu po vítězství 2:1 v posledním zápase skupiny B znamenajícím postup do semifinále klaněli mnozí významní hosté utkání ve Viborgu. „Příště může být vše naopak,“ říkal skromně sedmatřicetiletý trenér českého výběru, jenž se těší na středeční semifinále se Švýcarskem.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Trenér české reprezentace do 21 let Jakub Dovalil předvedl v utkání s Anglií mistrovský tah.

Článek

Co bylo rozhodující pro obrat zápasu s Anglií, v němž jsme prohrávali?

V závěru jsme nezpanikařili. A pak samozřejmě dvojí vydařené střídání. Morávek a Kozák už toho měli dost, proto jsme je stáhli a poslali na hřiště Pekharta s Chramosotu.

Šlo pro vás o největší zápas dosavadní trenérské kariéry?

O hodně náročný bezesporu. Tuším, že Angličané měli o něco větší procento držení míče. Nicméně v hektickém závěru vážně rozhodl náš klid. Nenechali jsme propuknout paniku.

Řekněte upřímně: zbývalo pár desítek vteřin do konce zápasu. Pochyboval jste, že český tým bude v semifinále?

Ne. Ani na okamžik. I když uznávám, že to s námi nevypadalo dobře, když jsme inkasovali. Ale šlo o jedinou chybu, kterou dokázali Angličané potrestat.

Jan Chramosta (uprostřed) oslavuje se spoluhráči gól v síti Anglie. Český tým právě vykročil do semifinále ME fotbalistů do 21 let.foto: Reuters/Darren Staples

Střídání se vám vydařilo mimořádně!

Jen se potvrdilo, jak máme silnou lavičku náhradníků. Už před zápasem jsem měl myšlenky o nasazení Chramosty v průběhu utkání. V Egyptě na mistrovství světa dvacítek šel rovněž do třetího zápasu ve skupině a rozhodl ho.

Měl jste tedy Chramostu připraveného jako žolíka pro závěr?

Je věkově mladší ve srovnání s dalšími útočníky. Poctivě se v tréninku chystal a proti Anglii potvrdil svoji kvalitu.

Připravoval jste ho v průběhu druhého poločasu na nasazení do zápasu?

Ne, protože Honza vlastně nebyl nachystaný hrát. Nenechali jsme prakticky ani pořádně rozcvičit, aby neměl čas přemýšlet nad významem utkání. Roli nakonec splnil skvěle, za což jsem nesmírně rád.

Gól vstřelil nakonec i druhý náhradník Pekhart. Už se vám povedl takový tah, že by oba střídající hráči skórovali?

Nevzpomínám si, že bych měl stejně šťastnou ruku v minulosti. Fotbal takové okamžiky přináší. Příště může být zase všechno jinak.

Už vás napadla paralela se zlatým týmem z ME ve Švýcarsku 2002? Tehdy český výběr těsně proklouznul do semifinále a ve finále potkal Francii, s kterou prohrál ve skupině. A slavil titul.

Měli jsme cíl prolézt ze skupiny, což se nám podařilo. Maximálně jsme se koncentrovali na utkání s Anglií. Nemá vůbec cenu srovnávat se s českým zlatým týmem z před devíti let, protože šlo o zcela odlišný turnaj s diametrálně odlišnými soupeři. My jsme dva těžké protivníky zvládli a nyní se koncentrujeme na Švýcarsko.

Reklama

Související témata: