Hlavní obsah

Dám gól, slíbil český spasitel Chramosta před střídáním. A Angličané sbalili kufry

Seděl na lavičce a sledoval, jak se blíží konec českého týmu na mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let. Ale sedm minut před koncem souboje s Anglií ve skupině B trenér Dovalil poslal útočníka Jana Chramostu na hřiště, aby se dvacetiletý benjamínek týmu pokusil odvrátit vyřazení. A střelec z Mladé Boleslavi pokyn splnil! Pár vteřin před koncem smazal vedení ostrovního soupeře. Trefou na 1:1 zajistil postup do semifinále. Následný gól Pekharta už byl jen ránou z milosti pro zničené borce Albionu. „Jsme mezi nejlepšími čtyřmi týmy Evropy, což je nepopsatelné. Naprosto krásné a úžasné,“ vyprávěl Chramosta po vítězství Česka.

Foto: Darren Staples, Reuters

Jan Chramosta (uprostřed) oslavuje se spoluhráči gól v síti Anglie. Český tým právě vykročil do semifinále ME fotbalistů do 21 let.

Článek

Co jste cítil v okamžiku, kdy míč z vaší kopačky zapadl do sítě a běžel jste proti tribunám?

Vidím ten okamžik úplně živě. Dal jsem gól, který člověk mockrát za život nevstřelí. Měl jsem úplnou tmu. Byl jsem v euforii. Zasypali mě spoluhráči, společně jsme slavili. Paráda!

Na hřiště jste šel za nepříznivého stavu a do konce zbývalo jen sedm minut. Věřil jste, že přijde šance na vyrovnání?

Pochopitelně ano. Šel jsem na hřiště a trenér mi říkal, ať dám gól. Spoluhráči z lavičky se přidávali. Říkal jsem jim: Kluci, dneska ho fakt dám! Je neskutečné, že se mi skutečně podařilo skórovat.

Vážně jste si byl tak jistý, že se prosadíte?

Rozhodně ano. Všichni byli přesvědčení, že můžeme jeden gól vstřelit a uspějeme. Nechali jsme na hřišti všechno a byli odměněni, za což jsme rádi.

Před vyrovnávací brankou se k vám míč odrazil po střele Marcela Gecova. Jak jste celou situaci vnímal?

On šel do vápna z pravé strany. Míč změnil trochu směr. Obránci byli daleko od sebe, tak jsem mezi ně vletěl a levačkou na náhodu zkusil vystřelit. Nestihl jsem se ani pořádně rozcvičit a měl tuhé nohy. Byl jsem ve správný čas na správném místě.

Na šampionátu jste do hry poprvé zasáhl až ve třetím zápase na pouhých sedm minut. Jste se svojí pozicí v mužstvu smířený?

Už když jsem na šampionát odjížděl, znal jsem úlohu, která mi bude patřit. Je mi jasné, že Tomáš Pekhart a Libor Kozák jsou jinde. Byl jsem smířený s pozicí žolíka. Jsem rád, že se mi podařilo ji naplnit a přispěl jsem tak k přiblížení našeho společného snu. Semifinále je realitou, ale ještě nejsme v cíli.

Nedávno jste vstřelil vítězný gól z penalty ve finále Ondrášovka Cupu, nyní jste zařídil brankou postup do semifinále ME. Máte na důležité trefy čuch?

Asi není možné moje branky srovnávat. Obě přinesly úspěch mužstva, což je nejdůležitější. Ale já už před šampionátem vážně tušil, že přesně v dané situaci se mohu dostat do hry. Nastupujeme s jedním útočníkem, ale když je potřeba hrát se dvěma hroty, přichází můj čas. Jsem rád, že mě trenér využil.

Reklama