Hlavní obsah

Dovalil před semifinále jednadvacítek: Chceme hrát lepší fotbal

Zachovává si nadhled a plánuje až čtyři změny v sestavě ve srovnání se zápasem proti Anglii, v němž česká fotbalová reprezentace do 21 let na mistrovství Evropy v Dánsku vybojovala v neděli postup do semifinále. Soupeřem svěřenců trenéra Jakuba Dovalila budou dnes večer v Herningu ve 21 hodin (přímý přenos ČT4) Švýcaři. „V ofenzivě jsou druzí nejlepší na turnaji po Španělsku. Ale v obraně mají mezery,“ spřádá taktické plány sedmatřicetiletý trenér českého výběru před zápasem, pro jehož vítěze je připraven boj o evropské zlato a místenka v olympijském turnaji v Londýně 2012.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jakub Dovalil mezi hráči.

Článek

Jak jste chystal mužstvo na večerní zápas se Švýcarskem v semifinále mistrovství Evropy hráčů do 21 let?

Viděl jsem celkem pět zápasů protivníka. Tři poslední z šampionátu v Dánsku u videa, stejně jako únorovou přípravu s Ukrajinou na Maltě, která skončila remízou 1:1. A živě pak už v minulém roce zápas Švýcarska s Tureckem. Tipoval jsem už před turnajem, že ze skupiny A postoupí Švýcaři, což se potvrdilo. Mají v kádru hodně hráčů jiné národnosti. Z Nigérie, Tunisu, Kosova, Chorvatska, Itálie a Španělska, což jejich mužstvu dodává určitou dynamiku.

Je hra Švýcarska díky exotickým hráčům pestřejší? Je přínos fotbalistů z afrického kontinentu či jihu Evropy markantní?

Rozhodně ano. Využitím těchto bordců získávají do mužstva jinou pohybovou strukturu. Tihle kluci jsou živější, mají odlišnou techniku. Po Španělsku jde o druhé nejlepší mužstvo z pohledu herní kvality a ofenzivy na turnaji.

Semifinálový soupeř ve třech zápasech základní skupiny ani jednou neinkasoval a všechny zápasy vyhrál. Straší vás jeho bilance?

Ne. Z jistého pohledu se může jednat o naší výhodu, protože chybu třeba konečně udělají. Švýcaři v každém utkání skórovali na začátku. Do desáté minuty vedli, což je dostalo ohromně nahoru. Ale v obraně měli okénka. Budeme se snažit hrát na vítězství. Ale jedna věc jsou taktické záměry, následně snaha hráčů a poté realita na hřišti. Musíme rovněž přidat na agresivitě. Švýcaři musí cítit, že jsme na trávníku.

Český tým zatím zůstává dlužen pověsti mužstva, které v kvalifikaci předvádělo pohledný fotbal? Proč se nedaří výkony z bojů o šampionát zopakovat nyní na mistrovství samotném?

Chceme hrát lepší fotbal. Dobře si uvědomuji, že v kvalifikaci jsme předváděli lepší výkony. I v přátelských utkáních. Ale jde o semifinále mistrovství Evropy. Na hráče může dolehnout atmosféra. I když by neměla. Já bych zhoršenou hru přičítal opravdu těžké skupině. Anglie, Španělsko i Ukrajina byli hodně silní protivníci. Švýcarsko bych řekl, že je srovnatelný soupeř s námi.

Hrají vaši svěřenci více na jistotu než v kvalifikaci? Mají v hlavách význam turnaje a velkou odpovědnost, která na nich leží?

Záměrně určitě k opatrnější hře nepřistupují. Se Španělskem jsme se zatáhli kvůli kvalitě soupeře. S Anglií jsme hráli dobrý poločas, pak jsme zalezli a začali plnit pokyny až posledních patnáct minut, kdy jsme v dostatečném počtu útočili a měli snahu hrát, nebáli jsme se. Vyhrávali jsme souboje, hráči byli v postaveních, v nichž mají být.

Dojde na tradiční rituál v podobě motivačního videa v rámci předzápasové přípravy?

Ano. Klukům ve středu dopoledne určitě něco pustíme. Jednou z variant je úspěch českého týmu do jednadvaceti let na mistrovství Evropy ve Švýcarsku 2002.

Přestože jste postoupili ze skupiny, olympijský turnaj stále nemáte jistý. Je složité udržet hráče v maximální koncentraci?

Ne, protože na podobný scénář jsme byli připravení. Už když jsme odjížděli ze soustředění v Jablonci, připravovali jsme hráče na pět zápasů. A přesně taková porce nás čeká.

Změníte zásadním způsobem sestavu, která vybojovala proti Anglii postup ze skupiny?

Určitě provedeme dvě až čtyři změny. Máme třiadvacet vyrovnaných hráčů. Je třeba kalkulovat s prodloužením či penaltovým rozstřelem, určitou roli může hrát únava.

Pilovali jste v rámci tréninku pokutové kopy?

Ne. V Dánsku jsme je nezkoušeli. Vše jsme připravili už v Jablonci na soustředění. I když natrénovali... Při penaltě záleží, jestli se hráč cítí unavený v daném momentu, je-li psychicky silný. Nic z toho v tréninku nelze nasimulovat.

Reklama