Hlavní obsah

Úkolem útočníka nejsou jen góly, vysvětluje snajpr Kozák

VIBORG

Neradostná je bilance českých elitních útočníků na mistrovství Evropy hráčů do 21 let v Dánsku. Tomáš Pekhart během tří startů vstřelil jeden gól, Libor Kozák naskočil do dvou zápasů a neprosadil se ani jednou. Nejde však o marnost svěřenců trenéra Dovalila, leč o důsledek herního systému, který Česko posunul do semifinále.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Útočník Libor Kozák

Článek

„Úlohou tady na turnaji není prioritně dávat góly. Jako útočník pochopitelně chcete skórovat v každém zápase. Ale hlavní je naplnit taktiku a pokyny trenéra. Většinou máme za úkol podržet balón na hrotu a čekat na doplnění, nebo míč sklepnout klukům do druhé vlny,“ vykládá Libor Kozák, hráč římského Lazia.

Český tým nastoupil do dvou ze tří zápasů v rozestavení s jedním hrotem. Jen proti Španělsku doplnil Pekharta v útoku Hloušek. „Nejsme na tom tak dobře jako ostatní týmy. Ony jsou na míči lepší. My máme jiné přednosti, které se snažíme využít,“ říká Pekhart, nejlepší střelec celé kvalifikace ME. „Jenže na šampionátu jsou mnohem lepší týmy. A každý je strašně opatrný,“ říká s osmnácti zásahy druhý nejlepší kanonýr české ligy. Na šampionátu se prosadil zatím jen jednou, v závěru bitvy s Anglií, která už hrála vabank.

„Četl jsem na internetu a slyšel kolem sebe, že Tomáš nemá formu. Musím se ho důrazně zastat. Nejde o výkonnost. Ale při postavení a úkolech, které v zápasech na turnaji máme, je těžké vstřelit gól,“ hájí parťáka z útoku Kozák. „Dostanete se do jedné nebo dvou šancí za zápas. Nemáte takovou podporu a doplnění jako při hře na dva útočníky,“ míní střelec Lazia, který v minulé sezóně italské ligy nastoupil do devatenácti zápasů a vstřelil šest gólů.

„Člověk má složitou pozici, když je sám mezi obry jako byli třeba Jones a Smalling v zápase s Anglií. Ale stejně na tom byl i Tomáš proti Ukrajině nebo Španělsku. Není snadné udržet balón. Byl jsem zmordovaný, pokopaný a bolelo mě celé tělo. Ale postoupili jsme a snad jsem trenéra přesvědčil, že se při výběru nezmýlil,“ přemítá Kozák.

Bilancí se netrápí. „V Laziu jsem se naučil trpělivosti. Někdy stačí deset minut a vše se obrátí. Navíc v Dánsku nejsme kvůli osobnímu prospěchu. Chceme na olympiádu. A upřímně říkám, při střídání s Anglií jsem v ní nevěřil. Angličané dobře kombinovali a nezdálo se, že výsledek nepohlídají. Nyní už šanci nesmíme pustit,“ burcuje mužstvo dvaadvacetiletý rodák z Opavy.

Reklama

Související témata: