Hlavní obsah

Lvíčata se postaví exotickému Švýcarsku. Zlomíme jejich sérii neporazitelnosti, slibují Češi

VIBORG

Žádní alpští horalové v kopačkách, ale množství borců s exotickým původem stojí v cestě české fotbalové reprezentaci do 21 let k získání jistoty startu na OH v Londýně 2012. Svěřenci trenéra Dovalila budou dnes v dánském Herningu ve 21 hodin v semifinále ME čelit Švýcarsku (ČT4), v jehož kádru je polovina naturalizovaných hráčů.

Foto: Darren Staples, Reuters

Česká jednadvacítka věří v postup přes Švýcarsko a finále se Španělskem.

Článek

Pokud český tým zvítězí, získá nejen jistotu boje o zlato, ale i místenku pro bitvu pod pěti kruhy. Trenér Jakub Dovalil však varuje byť jen před maličkým podceněním. „Stejně jako Ukrajinu, ani Švýcary nikdo nepovažuje za silného soupeře, ale skupinou prošli bez ztráty bodu a neinkasovali,“ říká český trenér „Mají v kádru hráče pocházející z Nigérie, Tunisu, Kosova, Chorvatska, ale i Itálie či Španělska, což mužstvu dodává dynamiku,“ varuje důrazně Dovalil hráče.

Emeghara je z Nigérie, Khalifa z Tunisu, Kasami pochází z Makedonie, Abrashi se narodil v Srbsku, Mehmedi, Xhaka či hvězdný Shaqiri jsou kosovští Albánci. „Hra Švýcarska je díky nim živější, mají odlišnou techniku. Dnes jsou naturalizovaní hráči samozřejmou, možná až nevyhnutelnou věcí. Vždyť i třeba Norové mají fotbalisty tmavé pleti v reprezentacích. Jižní typy mají lepší pohybové dispozice a pozitivně ovlivňují výkonnost,“ přemítá Dovalil.

„Jejich hra není typicky evropská. Švýcaři mají vyloženě hru postavenou na odlišných typech,  jsou rychlí, kreativní. Ale je na nich vidět, že mají problémy s plněním taktických povinností. Nechce se jim moc bránit,“ tvrdí brankář českého výběru Tomáš Vaclík.

Vaclík věří, že si čisté konto schoval na důležitější bitvy

Šesti čistými konty v devíti zápasech kvalifikace přispěl zásadní měrou k postupu na mistrovství Evropy. V Dánsku však ve třech zápasech neudržel nulu ani jednou.

„Postoupili jsme ze skupiny, tudíž jsem se přes inkasované góly přenesl snadněji. Ale jsem trošku nervózní, že zatím nemám žádné čisté konto. Ale pevně věřím, že jsem si jej schoval na nejdůležitější zápas, jímž je bezpochyby souboj se Švýcarskem,“ říká brankář žižkovské Viktorie.

Jeho sok ve švýcarské svatyni, Yann Sommer z FC Basilej, v Dánsku neinkasoval v žádném ze tří zápasů. „Chytá ve velké pohodě. V každém utkání má skvělý zákrok, je v laufu. Ale jednou jeho série skončit musí,“ nepochybuje Vaclík, že jeho spoluhráči zatím nejlepšího brankáře turnaje pokoří. „V ofenzivě máme větší sílu než Bělorusko, Island i Dánsko, s nimiž hráli Švýcaři ve skupině,“ míní Vaclík.

Trenér českého výběru plánuje až čtyři změny v sestavě a hráče bude nabádat, aby přitvrdili. „Nemáme žádného vykartovaného hráče, což je fajn, ale soupeř musí cítit naši přítomnost,“ směje se Dovalil a doufá, že jeho tým předvede fotbal, jímž oslňoval v kvalifikaci: „Myslím, že po přetěžké skupině je Švýcarsko přeci jen srovnatelnějším soupeřem.“

Semifinále Česko - Švýcarsko začne dnes v Herningu ve 21 hodin, přímý přenos vysílá ČT4. Hlavním sudím je Rakušan Schörgenhofer.

Předpokládaná sestava Česka
Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Dočkal, Vácha, Morávek, M. Černý - Kozák.

Reklama

Související témata: