Hlavní obsah

Mladíci do finále mistrovství Evropy neproklouzli a čeká je boj o olympiádu

HERNING

Čeští fotbalisté si finále evropského šampionátu hráčů do 21 let nezahrají. Svěřenci trenéra Jakuba Dovalila nestačili v semifinále hraném v dánském Herningu na Švýcary, kterým podlehli 0:1 po prodloužení. Jediný gól vstřelil ve 114. minutě Mehmedi. České reprezentanty tak čeká sobotní duel proti Bělorusku, v němž budou bojovat o účast na olympijských hrách příští rok v Londýně. Ve finále se Švýcaři střetnou se Španělskem.

Foto: Darren Staples, Reuters

Lukáš Mareček v souboji s Admirem Mehmedim ze Švýcarska na ME do 21 let.

Článek

V Dovalilově základní sestavě se poprvé na šampionátu objevil Milan Černý. A právě záložník Slavie byl v první půli jedním z nejaktivnějších lvíčat. Bohužel se k němu nepřidali špílmachři Morávek s Dočkalem a česká rozehrávka tak skřípala od prvních minut. Čeští mladíci příliš často ztráceli míče a za celou první půli si nevypracovali jedinou ofenzivní akci. Ani jednou nemusel zasahovat švýcarský gólman Sommer.

Bez práce byl také Vaclík. Ale před jeho brankou bylo přeci jenom živěji. Už v páté minutě po individuální akci obešel Shaqiri Suchého a vypálil jen těsně vedle tyče. Hned o minutu později Švýcaři rychle rozehráli standardní situaci z hranice vápna a nebezpečný centrovaný balón odvracel do zámezí pozorný Mazuch. Češi se osmělili až ve 26. minutě, když se nepřesnou dalekonosnou střelou prezentoval kapitán Dočkal.

Prezident UEFA Michel Platini (vpravo)foto: Reuters/Darren Staples

Ve druhé půli viděli diváci včetně prezidenta UEFA Michela Platiniho, který zápas sledoval přímo v Herningu, podobný průběh jako v první půli. Ve 47. minutě se do další příležitosti hrnul aktivní Shaqiri, střelu mu ale zblokovali čeští obránci. Po hodině hry vystřídal na hrotu útoku Pekhart Kozáka a střelec ze zápasu s Anglií se zapojil do pohledné ofenzivní kombinace. Černý zatáhl míč, přihrál do vápna Pekhartovi, který přiťukl Váchovi. Českému obránci však v nadějné pozici střela nesedla a balón v pohodě sebral Sommer.

Brankář Tomáš Vaclík (vlevo) zasahuje proti šanci Admira Mehmediho ze Švýcarska v semifinále ME do 21 let.foto: Reuters/Darren Staples

Na druhé straně se pokoušel o zakončení Mehmedi. Útočníkovi však utekl míč a šanci mu navíc pohotovým vyběhnutím zlikvidoval Vaclík. Dvě minuty před koncem základní hrací doby ale všem českým fanouškům zatrnulo. Z dvaceti metrů totiž napřáhl nebezpečný Shaqiri a míč skončil na pravé tyči českého výběru.

Zápas doputoval do prodloužení, v němž se ve velké příležitosti objevil střídající Chramosta. Hrdina zápasu s Anglií si naběhl ve sté minutě na Dočkalův centr a hlavičkoval na bránu. Balón však zastavil jeden z bránících Švýcarů rukou. Ani jeden z arbitrů si toho však nevšiml. Z následného rohového kopu hlavičkoval nebezpečně Čelůstka a vzápětí pálil Černý. Čechům se ale branku rozvlnit nepodařilo.

Milana Černého (vpravo) stíhá Švýcar Xavier Hochstrasser ze Švýcarska v semifinále evropského šampionátu.foto: ČTK/AP/Anita Graversen

O postupujícím nakonec rozhodla individuální akce Mehmediho. Švýcarský útočník ve 114. minutě převzal míč ve středu hřiště, potáhl si ho před pokutové území a křižnou střelou vypálil. Balón před Vaclíkem skočil a vzápětí skončil za jeho zády. V závěrečné minutě mohl ještě vyrovnat Kadlec, jeho hlavička však jen těsně minula pravou tyč švýcarské branky.

Dovalilovy svěřence tak čeká sobotní duel o postup na olympijské hry v Londýně v roce 2012. Soupeřem jim bude Bělorusko, které podlehlo v úvodním semifinále Španělsku 1:3 po prodloužení.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Dánsku - semifinále v Herningu:
Švýcarsko - Česká republika 1:0 po prodl. (0:0, 0:0)on-line
Branka: 114. Mehmedi. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.) - Borsch (Něm.), MacGraith (Ir.). ŽK: Frei - Mazuch, Vácha, Černý. Diváci: 5038.
Švýcarsko: Sommer - Koch, Klose, Rossini, Berardi - Shaqiri, Hochstrasser (71. Abrashi), Lustenberger, Frei (78. Gavranovic), Emeghara (111. Costanzo) - Mehmedi. Trenér: Tami.
ČR: Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Vácha - Gecov - Dočkal, Morávek (83. Chramosta), Mareček, Černý (112. Kadlec) - Kozák (63. Pekhart). Trenér: Dovalil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články