Hlavní obsah

Bouřka v kabině lvíčat? Po propadáku mluvil hlavně Mazuch

HERNING

Velmi těžce nesli čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let nezdar v semifinále mistrovství Evropy v Dánsku. Cítili velkou šanci na finále, ale po totálně zpackaném zápase, v němž absolutně nedodrželi pokyny trenérů, podlehli v prodloužení Švýcarsku 0:1. Nebylo divu, že po utkání zavládla v kabině hodně vzrušená debata.

Foto: Claus Fisker, Reuters

Zklamaný obránce reprezentace do 21 let Marek Suchý

Článek

„Proběhla výměna ostřejších názorů. Kluci samozřejmě cítili velkou šanci na postup do boje o zlato, protože Švýcarsko jsme mohli porazit. Musíme si vše vyříkat. Já jsem do debaty nezasahoval, nechtěl jsem nic řešit s horkou hlavou,“ vyprávěl trenér českého výběru Jakub Dovalil.

Ani samotným hráčům se do rozebírání situace v šatně po utkání příliš nechtělo. Nebylo však těžké uhodnout, že se vše točilo kolem nenaplnění taktických pokynů, což předznamenalo porážku. „Když hrajeme špatně, musíme si všechno říct. Mluví kdokoliv z hráčů, kteří mají k tématu co uvést. Není to tak, že by mluvili jen ti starší a mladší jen poslouchali bez pípnutí,“ popisoval záložník Marcel Gecov. Sám do debaty rovněž přispěl. „Ale obsah rozhovorů si necháme v kabině,“ odmítl ventilovat, co si hráči vyčítali nejvíce.

Zklamaný byl i kapitán Dočkal

„Všichni jsme chtěli do finále a cítíme obrovské zklamání, že jsme postup nevybojovali. Hlavně z vlastního špatné výkonu. Nesehráli jsme dobrý zápas,“ uznával záložník Lukáš Vácha, který nastoupil po odpykání trestu za dvě žluté karty v úvodních zápasech skupiny. „Těžko se kouše porážka, ještě hůře pak náš výkon. Nepředvedli jsme nic, co by bylo hodné semifinále mistrovství Evropy. Neměli jsme jedinou šanci,“ lamentoval Bořek Dočkal, kapitán týmu.

Několikrát se rozčiloval už v průběhu zápasu. Velmi živě gestikuloval i směrem k trenérovi. „Kluci byli neukáznění. A nevím, jestli šlo o důsledek nervozity pramenící ze špatného výkonu,“ krčil rameny Dovalil.

Připouští, že nebude snadné hráče nabudit do sobotního zápasu s Běloruskem, který určí účastníka olympijských her v Londýně 2012. „Půjde o zápas morálky. Za dva dny z hlediska herního nic nespravíme. Hlavní je dát kluky nějak dohromady z psychického hlediska,“ tušil trenér českého výběru.

Hráči sami si uvědomují, že musí začít hlavně u sebe. „Každý by si měl ve své hlavě probrat, co pro úspěch v semifinále udělal. Už jsme vše řešili bezprostředně po zápase. Slovo si vzal Ondřej Mazcuh, jinak bylo spíše hlavně ticho,“ popisoval brankář Tomáš Vaclík, kdo se chopil mytí hlav po tristním výkonu. „Byli jsme všude pozdě, neplnili pokyny. Nejsme v dobré formě. Ale domů se i tak musíme vrátit s olympiádou,“ burcoval Vaclík spoluhráče před poslední bitvou na šampionátu.

Reklama

Související témata: