Hlavní obsah

Tragický výkon, láteřil po semifinálovém fiasku trenér Dovalil

Rozčarování z trenéra české fotbalové jednadvacítky tryskalo doslova jako gejzír. Velmi těžce nesl Jakub Dovalil porážku v semifinále mistrovství Evropy v Dánsku, v němž jeho tým podlehl ve středu v noci Švýcarsku po prodloužení (0:1). „Absolutně jsme nedodrželi taktiku. Podali jsme tragický výkon a postup jsme si nezasloužili,“ lamentoval sedmatřicetiletý trenér českého týmu, který čeká v sobotu v Aalborgu zápas s Běloruskem, jehož vítěz si zajistí start na olympijských hrách v Londýně 2012.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zakaboněný trenér Jakub Dovalil

Článek

Prohrou se Švýcarskem přišel český tým o naději bojovat o zlato. Jaké pocity ve vás převládají bezprostředně po zápase?

Jsem hodně zklamaný. Podali jsme absolutně tragický výkon! Hráči vůbec nesplnili, co jsme si řekli na přípravě. Odehráli jeden z nejhorších zápasů v naší éře. Už o poločase byla v kabině velká bouřka. Ale moc nepomohla. Švýcaři vyhráli naprosto zaslouženě.

Už jste někdy v kabině rozpoutal větší bouřku a větším způsobem projevil nespokojenost s hrou?

Ne. Mně strašně vadilo, že hráči neplnili, co měli. Všechny ztráty v prvním poločase vyplynuly ze hry přes prostředek. Nemohu říct, že by kluci nebojovali. Ale tolik chyb, tolik jednoduchých ztrát míče v situaci, kdy ho máte pod kontrolou a nepřihrajete si na dva metry, to je špatné.

Jak tedy zněla původní taktika, kterou mužstvo na trávníku nenaplnilo?

Kluci měli být aktivnější dopředu. Neměli hrát přes střed hřiště, ale po stranách. V útočné fázi jsme nebyli schopni si vyhovět. Špatně jsme nabíhali, ve hře byly pasáže bez pohybu, nebylo komu přihrát. Chtěli jsme krajní záložníky mít roztažené, abychom mohli hrát. V prvním poločase jsme však nedali ani jeden křižný balón. Ve hře byla spousta chyb.

Čím si absolutní nedodržení pokynů vysvětlujete?

Nerozumím tomu. Takhle špatně jsme nehráli strašně dlouho. Nevím, jestli na nás sedla únava. Přestože jsme do sestavy zařadili tři čerstvé hráče, výkon byl opravu špatný. Když vezmu posledních dvacet zápasů a nepočítám souboj se Španělskem tady na šampionátu, byl střet se Švýcarskem naším nejhorším představením. Jako kdyby kluci zapomněli hrát fotbal. Automatismy, které kluci mají, ve hře vůbec nebyly.

Zdálo se, že si čeští hráči na trávníku vůbec nevěří? Byli bojácní, ustrašení, nikdo nechtěl vzít odpovědnost na sebe...

Rozhodně v naší hře byly návyky z domácí nejvyšší soutěže. Nechápu, kde jsou věci, které jsme měli zažité. Absolutně je přestali plnit. Ztratili jsme sebekontrolu. Kluci diskutovali na hřišti. Prostě to bylo špatné.

Jaká byla reakce hráčů po zápase? Byli zlomení psychicky, rezignovaní, odevzdaní?

V šatně proběhla jistá výměna ostřejších názorů, což je v pořádku. Musíme si vše vyříkat. Švýcaři postoupili zaslouženě, ale jde o zemi srovnatelnou s námi. A jestliže jsme dokázali porazit v nedávné době Německo či Nizozemsko, mohli jsme porazit i Švýcarsko!

Vnímáte sobotní souboj s Běloruskem o olympijské hry jako poslední šanci, jak si napravit reputaci po dosavadních nepřesvědčivých výkonech?

Problém je, že kluci fotbal hrát umí. Ale bohužel v Dánsku se jim to nedaří předvést. Musíme se zamyslet proč. Myslel jsem, že nervozitou po postupu ze skupiny trpět nebudou. Ale ve středu proti Švýcarsku náš výkon nebyl dobrý. Musíme se zlepšit hlavně v ofenzivě. Jsme na tom stejně jako Bělorusové, kteří za sebou mají rovněž prodloužení.

Reklama

Související témata: