Hlavní obsah

Olympijský lesk se nekoná. Lvíčata prohrála s Běloruskem vstupenku do Londýna

Bitva o olympiádu skončila bídně. Čeští fotbalisté do 21 let na mistrovství Evropy v Dánsku prohráli s Běloruskem 0:1. V 88. minutě o všem rozhodl Filipenko a Češi nesplnili svůj cíl, nepostoupili do Londýna 2012. Lvíčata vybojovala na turnaji třetí místo, ale teprve poslední zápas rozhodl o jejich hodnocení. A nedopadl ideálně. O evropský titul se od 20:45 v Aarhusu utká Španělsko se Švýcarskem.

Foto: Cathrine Ertmann, ČTK/AP

Čeští mladíci utkání o olympijský Londýn 2012 s Běloruskem v Dánsku nezvládli.

Článek

Hrálo se opravdu o hodně, hráči před utkáním poznali i kritiku. Oprávněnou. Do důležitého utkání vstoupili sebevědomě, soupeř první poločas sehrál převážně na své polovině, ale prvních pětačtyřicet minut gól nepřineslo.

Hloušek v devatenácté minutě vyhrál hlavičkový souboj, ale míč se nevešel mezi tyče. O tři minuty později napálil míč opět vedle. Střela z přímého kopu nevedla k prvnímu gólu utkání, běloruské dobývání branky pokračovalo.

V poslední minutě prvního poločasu před českou brankou rozhodčí nereagovali na dvě zahrání rukou. Především běloruská stála za větší pozornost arbitrů, ale nestalo se. Za stavu 0:0 odcházely oba týmy do šaten. Tam ale nedošel Lecjaks, který musel opustit utkání z důvodu zlomeného zápěstí.

Trenér Jakub Dovalil neměl po utkání radost.foto: Právo/Jan Handrejch

Druhá minuta druhého poločasu přinesla šanci, ale Hořavova rána skončila zase mimo. Za pět minut dopadly podobně i dvě příležitosti Bělorusů, kteří z ničeho nic zahrozili, ale brankář Vaclík v první šanci své spoluhráče podržel. Po těchto momentech se soupeř osmělil. V 63. minutě hlavička z malého vápna mířila vedle. Hlavní ale bylo, že český výběr ztrácel převahu a dostával se pod tlak, což se projevilo na dalších šancích soupeře.

Na druhé straně udeřil Kozák, ale jeho hlavička skončila na brankové čáře. Někteří čeští fotbalisté sice namítali, že balón byl za čarou, ale rozhodčí nechali pokračovat ve hře. Za pár minut čeští mladicí hráli o deseti, za druhou žlutou kartu si šel sednout na lavičku Vácha, v 75. minutě hrál rukou.

Bronzové medaile z ME pro fotbalisty do 21 let foto: Právo/Radek Malina  

Krach v 88. minutě 

O všem rozhodla 88. minuta. Po centru Draguna se do balónu opřel ve vápně neobsazený Filipenko, jehož střela rozvlnila síť ve Vaclíkově brance. Ve třetí minutě nastavení měl obrovskou šanci ještě Kozák, ale gól nevstřelil. Na olympijský Londýn se mohou těšit Bělorusové.

"Nedokázali jsme to dotáhnout do gólů, šance byly, je to škoda," řekl po utkání České televizi Ondřej Čelůstka. "Zklamaní jsme, zápas jsme mohli zvládnout. Štěstí přeje připraveným, a to byli Bělorusové," přidal hodnocení trenér Jakub Dovalil.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let - utkání o účast na OH v Aalborgu:
Česká republika - Bělorusko 0:1 (0:0)
Branka: 87. Filipenko. Rozhodčí: Mažič (Srb.) - Borsch (Něm.), Borkowski (Pol.). ŽK: Vácha, Gecov - Veretilo, Voronkov. Skavyš. ČK: 75. Vácha. Diváci: 1000.
Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks (13. Kovařík) - Gecov - Dočkal, Vácha, Hořava, Hloušek (46. Kozák) - Chramosta (83. Kadlec). Trenér: Dovalil.
Hutor - Veretilo, Filipenko, Politevič, Matvejčik (76. Poljakov) - Perepečko (34. Baga), Drahun, Sivakov, Nechajčik - Voronkov, Skavyš (83. Rekiš). Trenér: Kondratěv.

Reklama

Související témata: