Hlavní obsah

Jednadvacítka už má medaile. Fanfáry ale budou až za olympijské hry

AALBORG

Žádné fanfáry, žádné ceremonie. Bez zbytečného humbuku dostala výprava českých fotbalistů na mistrovství Evropy do 21 let v Dánsku bronzové medaile bezprostředně po semifinálovém nezdaru se Švýcarskem. Jejich hodnota je nezpochybnitelná. Oslavné chorály a křepčení však může dostat ještě větší říz v případě vítězství nad Běloruskem v sobotním utkání o 3. místo. Výhra katapultuje tým trenéra Dovalila na olympijské hry v Londýně 2012.

Foto: Radek Malina, Právo

Bronzové medaile z ME pro fotbalisty do 21 let

Článek

„Po semifinálovém zápase se Švýcarskem přišel zástupce UEFA a prostě mi předal pětatřicet medailí. Klukům jsme je zatím nepředali. Dostanou je až po sobotním utkání,“ řekl před pátečním tréninkem v Aalborgu vedoucí české výpravy Rudolf Baťa.

Hráči už kmitali po trávníku. „Pojď Vašoune. Balón a jedu, jedu,“ pobízel asistent trenéra Jan Suchopárek záložníka Lukáše Váchu, který se zdržel s trenérem Dovalilem na oficiální tiskové konferenci.

Po čtvrtečním přesunu z Viborgu studovali mladí reprezentanti během pátečního dopoledne soupeře u videa, odpoledne vyrazili z hotelu Hvide Hus ležícího nedaleko fjordu na stadión, kde se porvou o místenku v olympijském turnaji. „Z hlediska prostoru jsme si rozhodně polepšili. Já obzvláště, když jsem na pokoji s Tomášem Pekhartem, který je trošku přerostlý. Hotel je dost rozměrný, takový obrovský panelák. A tudíž i pokoje jsou větší,“ popisoval Lukáš Vácha.

S mužstvem podle jeho slov nijak nezatřásla informace, že osm borců ze soupisky dánského šampionátu ani v případě triumfu do Londýna nepojede. „Četli jsme nějaké články na internetu, ale pokud víme, nic není definitivní, tudíž jsme situaci obšírně nerozebírali,“ řekl Vácha než se vydal spolykat poslední tréninkovou jednotku na dánské půdě.

Po večeři hráče čekala ještě jedna taktická porada. V sobotu dopoledne je na programu poslední. V patnáct hodin se pak strhne řež, na jejímž konci budou jedni i přes předešlý rozpačitý průběh turnaje skákat do nebes, z nichž se takřka bez přestání během šampionátu line déšť, druzí pak tonout v slzách marnosti.

„Jde o první českou medaili na mistrovství Evropy hráčů do 21 let po devíti letech. Ale už od začátku nynějšího cyklu je vše směřováno k olympijským hrám a já nepochybuji, že hráči najdou dostatek sil, aby poslední zápas sezóny zvládli,“ prohlásil Dovalil.

Bronzové medaile z ME pro fotbalisty do 21 let foto: Právo/Radek Malina

Po prohře se Švýcarskem v semifinále pracoval hlavně na psychickém rozpoložení mužstva. A studoval běloruského protivníka. „Mají v kádru velké množství fotbalistů z BATE Borisov, tudíž jsou v jejich hře patrné jisté automatismy vyplývající z dlouhodobé souhry v klubu,“ viděl Dovalil.

Z předešlých čtyř vystoupení běloruského soka na šampionátu získal dojem, že by český tým měl mít fyzickou převahu. „Většinou jim po sedmdesáté minutě docházela kondice,“ všiml si trenér české reprezentace a odmítl srovnání se vzájemným přípravným duelem z března letošního roku, v němž Česko porazilo po gólech Pekharta a Dočkala Bělorusko 2:0.

„Kdybych měl na dotaz o osudu zápasu odpovědět před třemi měsíci, jednoznačně bych mluvil o vítězství, protože jsme hráli tenkrát lépe,“ připustil Dovalil, že forma českého mužstva není v Dánsku optimální. „Defenziva nám funguje dobře, zlepšit se musíme v ofenzivě,“ měl jasno trenér českých mladíků necelých čtyřiadvacet hodin před výkopem bitvy o Londýn.

Reklama