Hlavní obsah

Je tu bitva o Londýn! Bronzu z igelitky chtějí dát Češi olympijský lesk

AALBORG
Aktualizováno

Nadešel den zúčtování! V osudí olympijského fotbalového turnaje 2012 zbývá poslední místo pro zástupce z Evropy. Obsadí ho vítěz sobotního zápasu o 3. místo na mistrovství Evropy hráčů do 21 let v dánském Aalborgu, v němž nastoupí Česko proti Bělorusku. Svěřenci trenéra Dovalila už bronzové medaile mají, byly pro oba poražené semifinalisty. Po semifinálovém nezdaru je od zástupce UEFA převzal v igelitce vedoucí české výpravy Rudolf Baťa. Nyní však chtějí čeští mladící na cenný kov olympijský lesk.

Foto: Reuters

Budou se takto česká lvíčata radovat i dnes po zápase s Běloruskem?

Článek

„I přes obrovskou únavu a zklamání si nikdo v týmu nepřipouští, že bychom neuspěli. Bronzovou medaili máme jistou. Ale rozhodně jí chceme dát olympijský lesk,“ řekl bojovně záložník Lukáš Vácha.

Střet s Běloruskem je pro české mladíky zápasem poslední naděje. Nezdar bude znamenat krach generace nazývané experty výkladní skříní českého fotbalu! „Od prvního srazu v listopadu 2008 je vše směřováno k vyvrcholení na olympijských hrách. Pokud bychom poslední zápas nezvládli, šlo by o smutnou tečku za dlouhou cestou,“ připustil trenér Jakub Dovalil.

Dovalil: Klíčová bude vůle a morálka

Jeho svěřenci stejně jako Bělorusové mobilizují zbytky sil po náročném turnaji, vidina olympiády je pro oba soky lákadlem a velkou motivací. Český fotbalový tým se na OH naposledy představil v roce 2000 v Sydney, Bělorusko na premiéru pod pěti kruhy čeká. „Pro hráče musí být výzva, aby utkání zvládli. Klíčovým faktorem bude vůle a morálka,“ přemítal Dovalil. Hráči se s jeho názorem ztotožňují. „Zápas nebude o kráse. Víme, v jakém jsme rozpoložení a co přesně je ve hře. Jde o olympijské hry a my je prostě ukopeme,“ netajil obránce Ondřej Mazuch, že jeho tým rozhodně nebude servírovat žádné lahodné fotbalové menu. „Důležité je vyhrát. Je jedno jak,“ nedělal si těžkou hlavu.

Čeští hráči v Aalborgu po čtvrtečním stěhování z Viborgu v průběhu pátku regenerovali a absolvovali přípravu na poslední zápas roku. Po středečním herním i výsledkovém fiasku se Švýcarskem trenéři pracovali hlavně na rozpoložení hráčů.

„Bylo třeba kluky zklidnit. Už nejde nic spravit, jde o vyburcování a nabuzení,“ přiznal Dovalil, že psychický stav týmu nebyl dobrý. „Pokud nám Bělorusko vezme účast v Londýně, jsme na tom vážně špatně,“ tvrdil Mazuch před možná posledním duelem současného reprezentačního týmu do 21 let.

V březnové přípravě Bělorusko porazili

Výběrem nijak neotřásla informace, že hráči s rokem narození 1988 na turnaj podle reglementu FIFA nemohou. „Kluci si informaci přečetli na internetu, ale nikdo se po dalších informacích nepídil. Nic není definitivní, žádný papír s oficiálním razítkem FIFA jsem neviděl,“ tvrdil Dovalil.

U videa hledal recept na soupeře, jehož český tým v březnové přípravě porazil 2:0. Ale na šampionátu se Lvíčata trápí. „Je jasné, že s Běloruskem musíme předvést lepší výkon, abychom na olympijské hry postoupili. Jenže na tlesknutí se zlepšení nedostaví, tudíž jsme se snažili z předešlých zápasů vyzobnout pozitivní věci, od nichž se mohou kluci odrazit. Zdůraznili jsme jen dvě prohry a dvě remízy v devatenácti zápasech,“ popisoval Dovalil, jak hledal pomyslnou jehlu v kupce sena. Světlých okamžiků bylo totiž ve hře českého týmu v předešlém průběhu šampionátu pramálo.

Věří v ještě jedno turnajové dostaveníčko

Přesto všichni do jednoho věří, že závěrečný duel sezóny nebude posledním současného mužstva, které se v případě prohry už nikdy nesejde. „Posledním utkáním mohl být už zápas s Angličany ve skupině, ale konec jsme odvrátili. Věřím, že se do Londýna kvalifikuje a naše parta si dá ještě jedno turnajové dostaveníčko,“ usmál se Mazuch.

Zápas Česko-Bělorusko začne v sobotu v Aalborgu v 15 hodin, hlavním sudím je Srb Mažič.

<tbody><tr class="invert"><td>Předpokládaná sestava Česka: </td></tr><tr class="highlight"><td>Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Dočkal, Vácha, Hořava, Hloušek - Pekhart. </td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: