Hlavní obsah

Trenér jednadvacítky Dovalil: Skok mezi elitu brzdí naivita

AALBORG

Líheň talentů pro českou reprezentaci? Fotbalová jednadvacítka na ME v Dánsku nenaplnila očekávání, a tak je zřejmé, že v nejbližší době k velké transfuzi mladé krve do tuzemského elitního výběru nedojde. Šampionát na severu Evropy zmrazil všeobecné nadšení z borců hrajících pod taktovkou Jakuba Dovalila. „Ze šampionátu šlo rozhodně vytřískat víc,“ uznává trenér.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jakub Dovalil mezi hráči

Článek

O kvalitách svých svěřenců přesto nepochybuje. „Nemohli by přece být v bundeslize či předních klubech dalších evropských soutěží,“ přemítá Dovalil. „S trenérem áčka Michalem Bílkem často řešíme, v kterých hráčích je potenciál. Myslím, že šest až deset kluků ze současného výběru se do áčka časem dostane. Suchý, Morávek a Hloušek mají šanci bez ohledu na výsledek z Dánska. U dalších záleží, jestli chytí příležitost za pačesy, až přijde,“ má jasno kouč jednadvacítky.

Aby se členové bronzového výběru z Dánska prosadili mezi elitu, musejí se z výkonnostního propadáku oklepat. „Buď se jim podaří navázat na předchozí výkony z jednadvacítky, nebo se z nich stanou jen ligoví hráči,“ tuší Dovalil.

Jasně umí pojmenovat hlavní nedostatky mladíků. „Zkušenosti, vyrovnanost výkonů a individuální kvalita, protože každý zkažený balón se na nejvyšší úrovni trestá. Je třeba se vyvarovat i naivity, která mladé výběry občas provází,“ míní Dovalil.

Občas se v jeho mysli pere touha po úspěchu s vlastním týmem s potřebami elitního výběru. „Když dodáme každý rok tři čtyři hráče do áčka, můžeme být klidně poslední ve své kategorii,“ připomíná slova reprezentačního manažera Šmicera, s nimiž se ztotožňuje.

„Kdybychom nepostupovali na šampionáty, ale produkovali dostatečný počet hráčů pro áčko, práce by mě uspokojovala,“ tvrdí Dovalil.

Reklama

Související témata: