Hlavní obsah

Hlavním favoritem ME jednadvacítek je soupeř Lvíčat Španělsko, silná Anglie musí "prolézt" skupinou smrti

Fotbalové mistrovství Evropy jednadvacítek se mělo původně konat v červnu, kvůli přeložení EURO 2020 však UEFA rozhodla, že se šampionát odehraje ve dvou částech. Zápasy základních skupin se tedy odehrají 24.-31. března, vyřazovací část přijde na řadu o dva měsíce později (31. května až 6. června).

Foto: FAČR

Trenér Karel Krejčí se svěřencem Ladislavem Krejčím.

Článek

Na turnaj postoupilo z kvalifikace čtrnáct týmů, hostitelské země Maďarsko a Slovinsko na "malé EURO" postoupily automaticky. Los základní skupin se uskutečnil 10. prosince 2020 ve švýcarském Nyonu.

Nejúspěšnějšími týmy v historii turnaje jsou s pěti triumfy Itálie a Španělsko, které bude dokonce obhajovat titul z roku 2019. Češi dokázali turnaj vyhrát jednou, a to v roce 2002, kde tým kolem Petra Čecha nebo Zdeňka Grygery ve finále na penalty porazil Francii.

Los ME fotbalistů do 21 let v roce 2021
Skupina A: Maďarsko, Německo, Rumunsko, Nizozemsko
Skupina B: Slovinsko, Španělsko, ČR, Itálie
Skupina C: Rusko, Island, Francie, Dánsko
Skupina D: Portugalsko, Chorvatsko, Anglie, Švýcarsko

Do turnajového play-off ze základní skupiny postupují dva nejlepší týmy. V případě rovnosti bodů rozhoduje vzájemný zápas.

SKUPINA A | Maďarsko - Německo - Rumunsko - Nizozemsko

Domácí Maďary nečeká v základní skupině nic lehkého - Němci a Nizozemci patří mezi favority na celkový triumf, Rumunsko zase obhajuje bronzové medaile z minulého šampionátu.

Německo v kvalifikaci nepůsobilo tak jednoznačně, jak by se od finalistů z roku 2019 možná očekávalo. To Nizozemsko v kvalifikační skupině vstřelilo neuvěřitelných 46 branek (obdrželo pět), a proto se spíše čeká boj o druhé postupové místo.

SKUPINA B | Slovinsko - Španělsko - Česko - Itálie

Favoritem skupiny je jednoznačně Španělsko, které vyhrálo tři z posledních čtyř ME jednadvacítek, navíc v kvalifikaci neprohrálo a dokonce obdrželo jen jedinou branku.

Lvíčata tak pravděpodobně čeká boj o postup s Itálií a domácím Slovinskem, které je pro všechny týmy ve skupině velkou neznámou. Italové byli v těžké kvalifikační skupině poměrně přesvědčiví, když prohráli pouze jednou se Švédskem.

SKUPINA C | Rusko - Island - Francie - Dánsko

Velmi vyrovnanou skupinu tvoří tři vítězové kvalifikačních skupin a nevyzpytatelný Island. Dánsko v kvalifikaci neprohrálo, a může se tak stát černým koněm závěrečného turnaje. Rusové jsou na šampionátu teprve podruhé od roku 2000 a po dobrých výkonech v kvalifikaci se od nich dá očekávat útok na brány čtvrtfinále.

Sílu favorizované Francie v kvalifikaci okusili třeba Slováci, kteří proti reprezentaci země galského kohouta oba zápasy prohráli.

SKUPINA D | Portugalsko - Chorvatsko - Anglie - Švýcarsko

Stejně jako většina velkých fotbalových akcí, tak i ME jednadvacítek 2021 má svou "skupinu smrti." Portugalsko, Anglie i Švýcarsko získalo ve skupinách více než 27 bodů, podceňovat by se však neměli ani technicky zdatní Chorvati.

Bojovat o postup zde budou všechny čtyři týmy, za největšího favorita skupiny je považován výběr Anglie.

Reklama

Související témata: