Hlavní obsah

Kalas je blízko návratu do Middlesbrough a na ME 21 věří ve finále

Praha

Prožil sezónu plnou zvratů. Podzim protrpěl v německé bundeslize na lavičce Kolína, pak neúspěšně usiloval v Middlesbrough o postup mezi anglickou elitu. A za pár dnů bude obránce Tomáš Kalas klíčovým mužem české sestavy při mistrovství Evropy fotbalistů do jednadvaceti let, které odstartuje 17. června v Praze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalový obránce Tomáš Kalas

Článek

Kalas je hráčem Chelsea, ale kvůli šampionátu a nedostatečnému vytížení v londýnském velkoklubu se před startem sezóny přesunul do Kolína nad Rýnem. Jenže v klubu nedostal vůbec šanci a nenaskočil do jediného utkání. „Odchod pro mě byl vysvobozením," vrací se k zimnímu přesunu do Middlesbrough ve druhé anglické lize.

V týmu usilujícím o postup do Premier League pravidelně hrál. A s největší pravděpodobností bude jeho dres oblékat i v příštím ročníku. „Nepůjdu do žádného rizika. To jsem zkusil na začátku minulé sezóny a nic takového už opakovat nechci. Chtěl jsem mít jasno do startu šampionátu a víceméně je všechno vyřešené, ale oficiální termín pro změnu dresu je až první červencový den," nechce Kalas nic zakřiknout.

Pokračování ve druhé lize nebere jako degradaci. „Nemyslím si, že bych se v některém z klubů Premier League zařadil do základní sestavy. A než abych jen střídal, je lepší volit variantu, kde můžu odehrát čtyřicet zápasů za sezónu. Z vlastní zkušenosti vím, že druhá anglická je velmi náročná soutěž," usmívá se Kalas.

Kalas: Do finále se můžeme dostat

Middlesbrough v poslední sezóně prošlo až do finálového zápasu play off 2. ligy, kde podlehlo Norwichi. Kalas duel ve Wembley sledoval jen jako divák, neboť jeho hostování bylo časově omezeno. I proto byl před rakouským soustředěním reprezentace do 21 let měsíc bez zápasového zatížení. „Ale do půlky května jsem trénoval s klubem a pak jsem se připravoval podle individuálního plánu. Směrem k šampionátu to nebyl žádný problém," ujišťuje Kalas.

Volno si zpestřil týdenní dovolenou v Dubaji. „Pojal jsem ji hodně aktivně, i když vedro bylo strašné," směje se při vzpomínce na květnový relax u moře.

Po přípravě pod Alpami je přesvědčený, že český tým může útočit na medaili. „Nejsme úplně největšími favority, ale máme určité přednosti. A pokud je využijeme, můžeme se klidně dostat až do finále," je přesvědčený Kalas. „Až se navíc připojí hráči z áčka, kteří s námi na soustředění nebyli, budeme ještě silnější," nepochybuje dvaadvacetiletý zadák.

Dostane se český tým na ME 21 do finále?
Ano
35,4 %
Ne
64,6 %
Celkem hlasovalo 2412 čtenářů.

Reklama