Hlavní obsah

I na mladíky s prémiemi myslím. A nejde o symbolické částky, prozradil před ME Pelta

Praha

I na Dovalilovy mladíky fotbalový boss Pelta před rychle se blížícím evropským šampionátem jedenadvacítek pamatoval, takže také pro ně motivační prémie vypsal. „Pochopitelně za úspěch, za který považuji postup ze skupiny. Ale pamatovali jsme i na eventualitu, že by získali zlato,“ nepopírá šéf asociace, že by rád viděl mladou reprezentaci alespoň na příčce zaručující účast na olympijském turnaji v Riu. „Horší variantou by rozhodně bylo, kdybychom na prémiích pro mladíky ušetřili,“ přidává promptně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

I Tomáš Kalas už ví, jaké prémie na fotbalovou jedenadvacítku v případě úspěchu čekají.

Článek
Fotogalerie

Dovalilův výběr se na šampionát chystá v Košťálově hotelu ve stínu alpských velikánů, doma jdou mezitím vstupenky na mistrovství Evropy jedenadvacítek na dračku, český fotbal žije dvěma velkými událostmi, které na něj v nejbližších dnech čekají.

Hned po Islandu přešaltuje

Páteční kvalifikací reprezentačního áčka na Islandu, mistrovstvím Evropy jedenadvacítek, jež startuje v Praze, Olomouci a Uherském Hradišti příští středu.

„Teď myslím jen a jen na Island, jakmile se ale vrátím, hned přešaltuju na jedenadvacítky," přiznává předseda FAČR Miroslav Pelta, že bezvýhradnou prioroitu pro něho v těchto hodinách představuje Vrbova první garnitura a její boj o účast na EURO 2016 ve Francii.

I na Dovalilovy mladíky při všem shonu ovšem myslel a myslí. Prémiovým řádem vypsaným pro šampionát určitě.

„Mají ho nastavený od skupiny až po finále. Peníze jsou to samo sebou diametrálně odlišné od těch, které zinkasují hráči áčka v případě postupu na šampionát, čímž ovšem neříkám, že jde jen o symbolické částky. Za vítězství jsou to jednotky milionů," potvrdil Pelta.

Tucet zápasů už téměř vyprodaný

Mladíci tedy mohou být spokojeni už před šampionátem, pořadatelé rovněž. „Vstupenky na dvanáct z patnácti střetnutí už jsou prodány z pětadevadesáti procent," pochvaluje si šéf organizačního výboru Petr Fousek.

Lačné příznivce českého týmu však uklidňuje. „Nějaké vstupenky se zřejmě ještě v prodeji objeví, až UEFA upřesní své požadavky a stanoví počet, který požaduje."

„Zbývá oněch pět procent a 45 tisíc lístků na pražské zápasy Německa s Dánskem a Srbskem a duel Dánů a Srbů. I proto vehementně komunikujeme s německým fotbalovým svazem, německými kluby i regiony za našimi hranicemi," netají Fousek, že i jemu jde o to, aby co nejvíce vstupenek z pokladen zmizelo a šampionát se hrál před báječnou diváckou kulisou.

„Rekordní divácký zájem zaznamenal naposledy Izrael, kde šampionát sledovalo 176 tisíc fanoušků. My dali do prodeje 230 tisíc vstupenek," nabízí čísla ke srovnání.

Škoda tria, které bude chybět

I on pochopitelně lituje, že česká reprezentace vstoupí do turnaje oslabená o Vydru, kterého anglický Watford navzdory několik urgencím neuvolnil, a že v prvních duelech bude trenér Dovalil postrádat i distancovaného Kalase a Kadlece.

„Měli jsme prostřednictvím Vydrova manažera Ondreje Chovance několik jednání s majitelem Watfordu, jenže ten trval na svém. Chce, aby si Vydra odpočinul a na Premier League, kam jeho klub vstupuje jako nováček, byl náležitě nachystaný. Vydra chtěl na domácím šampionátu hrát, ale přání majitele klubu musel respektovat," vysvětluje okolnosti celé kauzy Pelta.

„Absence zmiňované trojice samo sebou handicap představuje, ale náš tým má chuť, motivaci a dostatek zkušeností, aby na šampionátu uspěl," věří, že prémie bude nakonec z asociační pokladny vyplácet.

„Horší variantou by rozhodně bylo, kdybychom na prémiích ušetřili," nechce pomyslet na případný nezdar.

Reklama

Související témata: