Hlavní obsah

Kane může na Euru jednadvacítek korunovat mimořádnou sezónu

Dlouho nebylo jasné, zda bude anglický fotbalový reprezentant Harry Kane vůbec na mistrovství Evropy do 21 let startovat. Nakonec talentovaný útočník dostal zelenou a může na turnaji v České republice korunovat mimořádně úspěšnou sezónu, během níž v dresu Tottenhamu prožil přímo raketový nástup do vrcholového fotbalu.

Foto: Carl Recine, Reuters

Anglický fotbalový reprezentant Harry Kane.

Článek

Odchovanec Spurs na začátku profesionální kariéry nejprve absolvoval tradiční hostování po klubech z nižších soutěží, hrával za Orient, Millwall, Norwich a Leicester. Během ročníku 2013/14 už Kane v Tottenhamu naznačil své kvality, když v deseti zápasech Premier League dal tři branky. Loni na podzim se jednadvacetiletý útočník naplno chopil šance, kterou dostal od trenéra Mauricia Pochettina i kvůli střeleckému trápení zkušenějších forvardů Roberta Soldada a Emmanuela Adebayora.

Kane nasázel 21 ligových gólů a v tabulce střelců skončil druhý o pět branek za nejlepším kanonýrem soutěže Sergiem Agüerem z Manchesteru City. Získal cenu pro nejlepšího mladého hráče sezóny a také se dostal do All Stars týmu uplynulého ročníku. Celkem se rodák z Londýna ve všech soutěžích trefil jednatřicetkrát.

"Hrál opravdu výborně, právem se zařadil mezi hlavní hvězdy soutěže," ocenil Kanea brankář Chelsea Petr Čech. Podle něj však anglická "kometa" musí výjimečnou sezónou potvrdit. "Všichni teď na něj budou mít velká očekávání, tam se teprve ukáže, jak velký hráč to je. Jakmile se dostanete do této kategorie, tak se od vás očekává, že to budete potvrzovat v každém utkání. A s tím se musí vyrovnat," přidal reprezentační gólman.

Kane si za výborné výkony v klubu vysloužil také nominaci do reprezentačního A-týmu. Za něj už dvakrát nastoupil a při březnovém debutu proti Litvě dokonce hned krátce po příchodu na hřiště skóroval. "Pozvánka do anglické reprezentace je velkou poctou pro mě i mou rodinu. Bylo to hodně hektické, stalo se spousta věcí, ale já si z toho užívám každou minutu," prohlásil Kane, jehož styl hry také bývá přirovnáván k bývalému německému reprezentantovi Jürgenu Klinsmannovi.

Southgate: Kane je hráč, který myslí dopředu

O tom, že talentovaný střelec neusne na růžích, nepochybuje trenér anglické jednadvacítky Gareth Southgate. "Chce se nadále zlepšovat a stále před ním leží další a další výzvy. Je typem hráče, který myslí dopředu," konstatoval Southgate. Mimořádně ho těší, že Kane bude mladým Angličanům pomáhat v cestě za prvním evropským zlatem od roku 1984.

Ne všichni ale měli zájem 188 centimetrů vysokého útočníka do České republiky pustit. Vedení Tottenhamu v čele s koučem Pochettinem se totiž obávalo, že Kane po dlouhé sezóně, v níž odehrál 51 soutěžních utkání, potřebuje odpočinek. Přitom argentinský kouč svou největší hvězdu vzal na posezonní tour po Malajsii a Austrálii. Po týdenní dovolené v Dubaji už se Kane připojil k anglické výpravě v Olomouci.

Po mimořádné sezóně Kane očekávaně vzbuzuje zájem velkoklubů. Podle britských médií je Manchester United za něj ochoten zaplatit 40 miliónů liber (asi 1,5 miliardy korun). Mladý reprezentant však z londýnského celku, kde má smlouvu do roku 2020, nespěchá. "Nevidím důvod, proč bych tu nemohl zůstat do konce kariéry. Záleží na situaci, ale teď cítím, že chci být ještě mnoho let hráčem Tottenhamu," řekl v únoru Kane. Otázkou je, zda kanonýra nezláká účast v elitní Lize mistrů, pátý celek uplynulé sezóny totiž čeká jen Evropská liga.

Reklama

Související témata: