Hlavní obsah

Plní si sny, dělá skvělá rozhodnutí. Teď německý vítěz Ligy mistrů zkusí zářit na českých trávnících

Zatímco pro většinu fotbalistů je mistrovství Evropy hráčů do 21 let šancí říci si o lukrativní angažmá, německý brankář Marc-André ter Stegen už obléká dres Barcelony a přijede do Čech jako čerstvý šampión Ligy mistrů, k čemuž navíc sám pomohl svými výkony na hřišti. Žádný z jiných účastníků turnaje se podobným úspěchem pyšnit nemůže.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Brankář Barcelony Marc-André ter Stegen ve finále Ligy mistrů proti Juventusu.

Článek

Třiadvacetiletý rodák z Mönchengladbachu strávil v tomto městečku poblíž nizozemských hranic i většinu kariéry. Nejprve však jako útočník. Jelikož pak nebyl na utkání k dispozici brankář, stoupl si tehdy šestnáctiletý Ter Stegen do branky a už v ní zůstal. "Když se kouknu zpět, tak to bylo nejlepší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělal," prohlásil. Právě díky praxi útočníka má velmi dobrou hru nohou, která ho dělá mezi brankáři tak cenným.

V dubnu 2011 dostal poprvé šanci v bundesligovém celku místo nejisté jedničky Logana Baillyho a už ho zpět do branky nepustil. V posledních pěti kolech vychytal čtyři nuly a následně pomohl v baráži Mönchengladbachu k záchraně.

Rázem začal být přirovnáván k německé reprezentační jedničce Manuelu Neuerovi a objevovaly se spekulace o možných přestupech. Nejčastěji padalo jméno Barcelony, která se údajně už v roce 2013 dohodla na jeho budoucím přestupu, což Ter Stegen odmítal potvrdit.

Už jako junior fandil právě Barceloně

Během tří sezón odchytal za Mönchengladbach 127 zápasů a zařadil se mezi největší hvězdy klubu. V květnu 2014 se však nakonec přeci jen rozhodl přijmout výzvu a zamířil do slavné Barcelony, kam přišel za 12 miliónů eur (asi 327 miliónů korun) jako náhrada za Victora Valdése.

Splnil se mu tak dětský sen, jelikož už jako junior fandil právě Barceloně. "Který z klubů mě fascinuje? Jednoznačně Barcelona," řekl v prvním rozhovoru po přesunu do seniorského týmu Mönchengladbachu.

Jako jednička nejprve začínal chilský hrdina z MS Claudio Bravo, postupně se však do branky propracoval Ter Stegen a už v ní pro důležité zápasy zůstal. Katalánskému celku tak pomohl k triumfu v lize, Poháru i Lize mistrů, když ve finále několika dobrými zákroky přispěl k výhře 3:1 nad Juventusem Turín.

"Každý hráč, trenér i fanoušek si chce sáhnout na tuhle trofej. Mně se to povedlo a je to jeden z největších úspěchů, jakého se dá dosáhnout," prohlásil nadějný gólman, který sklízí pochvalu i od spoluhráčů. "Ter Stegen mě opravdu překvapil. Od prvního dne v Barceloně na mě dělá dojem. Do pár let může být nejlepším brankářem na světě," řekl klíčový hráč Barcelony Lionel Messi.

Nyní se Ter Stegen pokusí vydařenou sezónu zakončit i medailí z mistrovství Evropy jednadvacítek. "Máme tu velmi dobrý tým. Musíme postoupit ze skupiny a pak už se může stát cokoli," dodal.

Reklama