Hlavní obsah

Česko bude srdcem fotbalové Evropy, začíná ME jednadvacítek. Bookmakeři domácím nevěří

Poprvé v historii vypukne ve středu v Česku druhý nejvýznamnější fotbalový turnaj starého kontinentu - mistrovství Evropy hráčů do 21 let. A je téměř jisté, že větší akce nejpopulárnější hry planety se v tuzemsku neuskuteční. Domácí tým sní o postupu ze skupiny garantujícím čtvrtou medaili v historii, organizátoři o diváckém rekordu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalista Tomáš Kalas před odletem české reprezentace do 21 let na soustředění do rakouského Kaprunu.

Článek

„Jde o nejvýznamnější turnaj, který jsme schopni organizovat. Mistrovství Evropy dospělých je nad naše síly. Jsem nadšený, že skoro všechny zápasy jsou vyprodány," prohlásil Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace České republiky.

„Jde o vyvrcholení šestileté práce, neboť pro nás začal turnaj už tři roky před úspěšnou kandidaturou v Istanbulu na jaře 2012. Na dobu šampionátu se staneme srdcem fotbalové Evropy, protože neběží žádné soutěže a navíc dorazí generalita UEFA na výjezdní zasedání výkonného výboru. K Česku bude upřen zrak celé fotbalové Evropy," doplnil Petr Fousek, předseda organizačního výboru šampionátu.

Rozpočet šampionátu je sto čtyřicet tři miliónů korun, což je přibližně třetina ve srovnání s nedávným hokejovým šampionátem v Praze a Ostravě. Většina zápasů je téměř vyprodaných, větší množství vstupenek je pouze na pražské zápasy bez české účasti.

Chceme plné tribuny, zvolili organizátoři

Organizátoři sní o diváckém rekordu, který dosud drží Izrael z roku 2013, kdy na zápasy šampionátu dorazilo 176 tisíc diváků. Však se také nejlevnější vstupenky prodávaly za sto korun. „Vsadili jsme na filozofii maximální návštěvnosti. Chtěli jsme mít vstupenky dostupné pro fanoušky ze všech koutů republiky," připomínal Fousek strategii FAČR, která sklidila úspěch. Z celkového objemu 230 tisíc lístků je prodáno 175 tisíc.

„Očekávání je obrovské. Velký zájem je nejen mezi fanoušky, ale i ze strany sponzorů. Rozhodujícím kritériem pro úspěšné hodnocení bude úspěch domácího týmu. Věřím v kouzlo publika, které nás v roli dvanáctého hráče dožene k postupu. Je třeba, abychom ukázali, že český fotbal pořád vychovává talenty," uvedl Pelta.

Šampionát je tradičně přehlídkou budoucího fotbalového výkvětu Evropy, byť v mnoha případech na šampionát dorazí už velké hvězdy a opory největších klubů starého kontinentu. „Všichni mohou očekávat špičkový fotbal, protože technicky, takticky i fyzicky nastoupí na mistrovství hotoví hráči, kteří nastupují ve špičkových klubech. Však také UEFA řeší směrem k budoucnosti změnu názvu turnaje. Z hlediska kvalifikace představuje malé EURO nejnáročnější kvalifikační systém, což dokumentuje absence obhájců titulu ze Španělska," připomínal Fousek nezdar úřadujících mistrů v baráži se Srbskem.

Při absenci Španělska bookmakeři vidí největšího favorita šampionátu v Německu, druhým žhavým adeptem jsou podle expertů Angličané. Největší outsiderem je Švédsko, jen o malinko lepší pozici mají svěřenci trenéra Jakuba Dovalila.

Který tým vyhraje fotbalové ME hráčů do 21 let?
Česko
29 %
Dánsko
5,5 %
Německo
38,2 %
Srbsko
2 %
Anglie
13,6 %
Itálie
7,3 %
Portugalsko
2,2 %
Švédsko
2,2 %
Celkem hlasovalo 17455 čtenářů.

Reklama

Související témata: