Hlavní obsah

Dánové tři roky neprohráli. Každá série jednou skončí, věří Dovalil před startem ME

Praha

Břímě týmu pořadatelské země, velké očekávání fanoušků, těžký soupeř hned na úvod. To všechno na fotbalovou reprezentaci do 21 let doléhá. Ve středu od 18:00 v pražském Edenu vstoupí duelem s Dánskem do dlouho očekávaného mistrovství Evropy. „Teď už nejsou třeba žádná motivační videa. Hráči se těší, nemůžou se dočkat a jsou ochotni odvést maximum,“ hlásí trenér Jakub Dovalil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jakub Dovalil během úterního tréninku.

Článek
Fotogalerie

Podle bookmakerů sázkových kanceláří vstupuje váš tým do turnaje jako jeden z největších outsiderů. Co vy na to?

Abych se přiznal, kurzy nesleduji, na to nemám čas. Nicméně si myslím, že Česká republika nebyla v jakémkoliv sportu nikdy považována za favorita. Před minulým šampionátem v Dánsku jsme posbírali 28 z 30 bodů, baráž zvládli 5:0 a spousta lidí nás pasovala na favority. A my jsme nakonec získali smutné třetí místo s tím, že nám uplavala olympiáda. Hráči budou chtít dokázat, že se sázkaři mýlí. Třeba nám role outsidera bude víc vyhovovat.

Kdo je podle vás favoritem v úvodním duelu?

Myslím, že šance jsou tak 60:40 ve prospěch Dánů. Mají kvalitní tým.

Tým, který neprohrává...

Dánové od momentu, co tým převzal trenér Thorup, neprohráli už tři roky. Právě proto ale zdůrazňujeme hráčům, že každá série musí jednou skončit. Nikdo by se nezlobil, kdyby to bylo právě 17. června.

Někteří z nich už působí ve velkých evropských klubech. Které hráče Dánska byste vyzdvihl?

Uznávám celý jejich tým, všechny hráče i trenéra. Ale jmenoval bych třeba levé křídlo Fischera z Ajaxu, pak pravé křídlo Poulsena nebo obránce Vestergaarda z Brém.

Dánové mají mimořádně silnou ofenzivu, že?

V hodně hráčích chodí dopředu, jsou silní na balónu. Přehušťují střed, pak mají volné kraje. Na to si musíme dát pozor. Silnější jsou určitě v ofenzivní části než v obraně, to by mohla být naše cesta.

Zatímco vy jste čekal na tři hráče z áčka, Dánové mají posil z prvního týmu hned osm.

Myslím, že se tím také dostali trochu do problémů. Tihle hráči s nimi neprošli kvalifikací, tak jsem zvědavý, jak se to projeví. Není to pro ně jednoduché, také to na ně trochu dolehlo. Myslím, že si to na hřišti prostě rozdáme.

V prvním zápase nemohou nastoupit Kalas s Kadlecem. Pořád vás zlobí, že pykají za vyloučení před dvěma a půl roky?

Už jsme to vypustili, s verdiktem jsme po disciplinární linii smíření. Jinak si ovšem myslím, že trest není úplně v pořádku. Ani výchovná, ani represivní složka není v tomto případě naplněna - přenášet trest tři roky, to je pro hráče brutální. A změnit to nelze. Na moment v roce 2013 v Rusku si přesně vzpomínám. Hned jsem si tenkrát řekl, že za dva a půl roku nebudou hrát - a uteklo to jako voda.

Budete chtít na domácím šampionátu hlavně bavit fanoušky, nebo upřednostníte výsledky?

Bude se počítat hlavně to, jestli postoupíme ze skupiny, jestli se nám podaří vybojovat postup na olympiádu. Ale pokusíme se namíchat naši hru tak, aby bylo od každého trochu. Vždy záleží, jaké hráče máme k dispozici. U našich kluků je v kolonce gólů za jedenadvacítku většinou nula nebo jednička. Tak to je, zatím nás provázela malá potence - ale na turnaji to klidně může někdo protrhnout.

Jak dopadne úvodní vystoupení českých fotbalistů na ME 21 proti Dánsku?
Vyhrají Češi
46,6 %
Zápas skončí remízou
22,2 %
Zvítězí Dánové
31,2 %
Celkem hlasovalo 1890 čtenářů.

Reklama

Související témata: